Referat från artbestämning av rovfåglar vid MOF innekväll 5/12 2019

18 personer kom till MOF innekväll vid Ekuddens föreningslokal. Att det var så många som kom hade ledarna Kjell och Roger inte förväntat sig. Men ämnet för kvällen var tydligen intressant. Innan det startades upp datorer och skärmar, bjöds det på fika med gott bröd. Och det märktes att det var stora förväntningar på innekvällen.

Artbestämning av rovfåglar är ett ganska svårt och omfattande område inom fågelskådningen. Kvällens artbestämningar fick därför begränsas till de dagrovfåglar som häckar eller annars förekommer mer eller mindre regelbundet på Mälaröarna. För att underlätta för artbestämningarna visade ledarna och en medlem bilder på olika rovfåglar.  De närvarande diskuterade viktiga kännetecken för respektive art och ibland blev det heta diskussioner, vilket var kul och lärorikt.

Genomgångna arter. Ormvråk, fjällvråk, bivråk, kungsörn, havsörn, fiskgjuse och hökar som brun- och blå kärrhök, ängshök, sparv- och duvhök. Samt falkar som tornfalk, lärk- och aftonfalk.

Ledarna tackade alla för att de kommit och bidragit till en trevlig innekväll. Deltagarna tackade för kvällen och verkade nöjda, således, en för alla lyckad innekväll.

Roger Månsson
Webbredaktör