Program

Mälaröarnas Ornitologiska Förening(MOF)
Sommar och höstprogram. Juli till November 2020
=========================================

Viktig säkerhetsinformation om MOF exkursioner och Corona smittan 
Eftersom MOF exkursioner är utomhus så kör vi tillsvidare enligt nedanstående program.  Ställs exkursionen in  av ledaren eller av annat skäl anslås det på hemsidan.  Var och en gör sin egen bedömning, på eget ansvar  om man vill följa med på exkursionen.  Men tillhör man någon av ” riskgrupperna” bör man noggrant överväga sitt deltagande.  Exkursionerna hålls med så stor säkerhet som möjligt. Vilket bl.a. innebär att vi är extra försiktiga och håller avstånd till varandra. Undviker att låna saker av varandra mm. Transport från och till exkursionens samlings, eller exkursionsplats löses individuellt av deltagarna.  Om möjligt bör samåkning undvikas. Ledare erbjuder ingen samåkning. 
Styrelsen
______________________________________________________________________________

Återkommande inslag under hösten:

Fortsatt tisdagsklubb under hösten, datum 18/8-27/10. 06:00 till en början, senare 07:00, platser varierande enligt påminnelsemejl. Ledare: Jan Wernerman. (Kjell, Urpo är backup)

Lördagar i Menhammarstornet med Jan Wernerman. 07:00-10:00 vid Menhammarsviken, första lördagen varje månad med början 5/9. (Urpo är backup.)
————————————————————————————————————————–
Juli:

18 Juli. Backsvaleräkning  – info om tid och plats.

År 2020 är backsvalans år för BirdLife Sverige. Just nu sker en landsomfattande inventering . MOF har redan inventerat backsvalor i tre år i ett speciellt naturvårdsprojekt så vi känner grustagen.

Välkommen att besöka kolonierna i Jehanders grustag på Munsö. Här finns den största förekomsten av backsvala i Stockholmsområdet. Kör mot Munsö k:a, ta vid vägvisaren till kyrkan och sedan till vänster mot ”Jehanders, Löten”. Vi ses vid första vägbommen till grustaget klockan 0900 lördagen den 18 juli.

Förutom info om hur svalorna bygger i grustagen berättar vi också om vad som händer i hela exploateringsområdet vi Löten. På hemvägen spanar vi av Bonadammen.

Ledare: Jan Sondell

28/7 Frisering Svartsjö Dämme
Vi trimmar gräset mot Dämmet inför vadarskådningen på sensommaren.
Med lägre gräs blir det lättare att se de återvändande fåglarna.
Ansvariga: Roger Månsson, Kjell Häggvik
Kontakt:
Kjell 076-8593511, Roger 0708-631315
Plats: Svartsjö Dämme
Tid:
10.00

Augusti:

23/8 Art race Mälaröarna, med utmaning från EKO-laget
Traditionen fortsätter med art race på sensommaren. Vi delar upp oss i lag och försöker hitta så många arter som möjligt under några timmars skådning. Vi avslutar med artgenomgång och fika i/vid lämplig lokal. Traditionen ger oss en möjlighet att inventera hur årets häckning gått.   
Årets tävling har en ny utmaning då de traditionella bilburna lagen utmanas av ett samlat gäng med EKO-skådare. EKO-skådarna får en fördel genom att de inte behöver skåda tillsammans hela dagen utan kan splittra upp sig för att öka spaningsradien. Föranmälan obligatorisk, kontakta Kjell.
Start och mål:
Tidigast kl. 05:00 på valfri plats. Mål kl. 14:00 vid överenskommen plats.
Ansvarig och kontaktperson:
Kjell Häggvik Tel: 076-8593511 

 

30/8 Skådning vid världsarvet Björkö – Birka.  Kultur och Natur

Vi besöker Björkö som är en spännande och outforskad fågellokal i kommunen. Vid en MOF exkursion för några år sedan sågs bl.a. en härfågel. Vi kan inte utlova härfågel, men man vet ju aldrig… Vi kommer mestadels att skåda på östra sidan ovanför staden Birka och följa strandlinjen mot Ansgars kapellet. Vår historiska guide, fågelskådare och MOF-medlem Kalle Runristare kommer att följa med oss under hela exkursionen.  Dessutom hjälper han oss med överfarten från Lindby brygga. Eftersom biotopen på Björkö är så skiftande, med omgivande stora vatten, lövskog och ängar har vi stor chans att få se intressanta arter. Från Ansgars korset kommer vi att ha en fantastisk utsikt över Björkö fjärden. Kanske kan vi hitta några tidiga rariteter som är på väg söderut.

Ledare: Roger Månsson 0708-631315 rm@kanuk.se
Deltagare:
MOF medlemmar. MAX antal 12 personer.
Anmälan:  
Via E-post till Roger Månsson. Turordning efter inkommen anmälan och betalning.
Kostnad:
Kr. 100:- per person via swish till Roger Månsson  Det är kostnaden för den historiska guidningen och överfarter.
Mat: 
Eget fika/lunch.
Adelsöfärjan:
Samling i kön 07.30 vid färjeläget på Munsö.  Ca 07.40 åker vi med färjan till Adelsö för gemensam färd till Runstensgården i Lundby för parkering. Färjan avgår en gång i halvtimmen, så missa den inte. Anmälda får en vägbeskrivning till Runstensgården för parkering. Återfärd med färjan 16.00.
Program:
Detaljerat program mejlas över efter anmälan och betalning.

September:

12/9 Tomt RM.
Räkna hur många arter du ser eller hör från din tomt. Pågår under hela dagen.
Har du ingen egen tomt att deltaga med – hör av dig så får du deltaga på någon medlems tomt.

Medlemmar är även välkomna att delta i tomt RM på ordförandens tomt på Nyponvägen 7, Ekerö.
Rapportera sedan vad du sett på Artportalen i enlighet med instruktionerna du hittar här: https://geddeholmnatur.se/klubbtomt100/

13/9 Sträckskådning från Mälarklippan med Niklas Westermark.
(Beroende på väder och vind) Vi lär oss att upptäcka sträckande fåglar på långt håll och hur man kan tänka kring att artbestämma dem korrekt. Tubkikare är en förutsättning, likaså en viss vana att hantera den. Alla fåglar vi ser kommer att vara på långt håll. Förra året sågs bland annat fjällvråk, forsärla, järnsparv och större korsnäbb vid den här tiden.
Ledare: Gabriella Ekström 0702480111
Anmälan:
till mail@gabriellaekstrom.com Maxantal platser: 8.
Plats:
Parkeringen vid båtklubben, Kvarnviken för gemensam promenad upp på klippan.
Tid:
05.45
Mat:
Den tidiga timmen påbjuder lite kaffe, ta gärna med fika.

19/9 Rovfågeltema med Janne Björk från Svartsjö Dämme.
Vi riktar blickarna uppåt och hoppas få se mycket flyttande rovfåglar. Janne guidar oss i vad vi kan tänka på även när vi skådar på egen hand och speciella kännetecken för de olika arterna. Vi ser oss givetvis omkring även i dämmet med omgivningar.
Ledare: Janne Björk
Tel:
070-2305069
Plats:
Svartsjö Dämme, samling på plattformen.
Tid:
08.00- lunchtid beroende på väder och vind
Mat:
Ta gärna med fika.

Oktober:

4/10 Flyttfåglar som väntar in i det sista, Svartsjö med Göran Möllebo.
Vi skådar efter de sent flyttande fåglarna, de som stannar kvar lite längre. Vi kan vänta oss en del änder, sena piplärkor och kanske några trevliga rovfåglar, möjligen en blå kärrhök? Våra övervintrande arter varfågel, salskrake och fjällvråk kanske är på plats denna första helg i oktober. 

Det kommer i alla fall att bli en fin höstdag med många fåglar runt Svartsjöviken.
Ledare: Göran Möllebo
Tel: 070-521 2527 

Tid och Plats: Vi träffas 08.00 vid Svartsjö slotts parkering och vi kommer att skåda fram till ca kl 12:00.
Mat: Ta gärna med fika.

5-11/10 (Vecka 41) Skådning på Öland
Det brukar vara ca 15 personer från MOF som åker ner till Öland denna vecka, och som bor på lite olika håll där. Det är inget gemensamt arrangemang, men vi håller kontakt med varandra där och det brukar vara trevligt.

25/10 Tema kustskådning och streck.
Preliminärt Torö, Stenstranden och Örudden. Är det rapporterat lite fågel där vid tidpunkten finns det andra bra lokaler på vägen dit.  Skulle det bli kanonvindar vid upplandskusten med mycket bra arter, kan vi styra om dit. Ex Väddö, gamla Grisslehamn, Sennebyhaken.
Ledare:
Roger Månsson, Göran Möllebo
Kontakt:
Roger Månsson 0708-631315 rm@kanuk.se  Göran Möllebo 070-5212527
Deltagare:
MOF medlemmar. MAX antal 12 personer.
Tid och Plats:
Vi träffas 09.00 vid Öruddens naturreservats parkering
Anmälan:  
Via E-post till Roger Månsson. Turordning efter inkommen anmälan.  Senast 19 oktober
Mat: 
Eget fika/lunch.
rogram:
Program mejlas över efter anmälan

November:

21 eller 22/11 I dubbeltrastens rike, Eldgarnsö med Mats Andersson.
Vi gör en fågelvandring runt markerna i naturreservatet och tittar på de stora mistelbestånden som så här års dignar av bär, som i sin tur drar till sig mängder av trastar. Där övervintrar dubbeltrasten, något som är lite unikt för Ekerö kommun. ”Misteltrasten” livnär sig hela vintern på bären som innehåller mycket energi. Dessutom stöter man på meståg med många olika fågelarter i släptåg.
Ledare: Mats Andersson Tel. 0702-41 72 48
Tid:
Lördag 09.30
Plats:
Naturreservatets parkering
Mat:
ta gärna med fika så tar vi en paus någonstans.

—————————————————————————————————————————-

Kolla gärna med de ansvariga före aktiviteterna, väder och annat kan göra att något blir förändrat. Vi finns dock alltid på plats på angiven tid. Klädsel efter väderlek samt matsäck. Ingen föranmälan utom då det särskilt anges.
Vi har den mesta informationen på vår hemsida; ex. om aktiviteter och andra viktiga händelser.

OBS: Rapportera dina observationer i Ekerö kommun på internet!
Gå till www.artportalen.se