månadsarkiv: september 2016

61 – 61!

Årets upplaga av Riksmästerskapen i tomtskådning den 10 september lockade 2 erfarna kombattanter på Mälaröarna.

På Ekerö-sidan: Nyponvägen 7, Älby som är vår ordförande Urpo Könnömäki’s tomt.

På Färingsö-sidan: Furuhem (Hagabergsvägen 5) i Torslunda, som är Glenn Cornland’s tomt.

Förra årets vinnare var Grankulla gård med Christian Lagström som dessutom blev Stockholms Läns vinnare, vilket gjorde att Mälaröarna gärna ville försvara förra årets vinst. Christian hade inte möjlighet att deltaga i år.

Både Urpo och Glenn hade samlat ihop team för en riktig kämpainsats.

Dagen visade sig ge ett verkligt tight race i bästa anda.

Vi hade kontakt med varandra och resultatet var jämnt samt pendlade fram och tillbaka.

Det blev en nagelbitare som presenteras bäst som ett Matchreferat.

Matchen startar innan solen gått upp med att Glenn börjar spana kl 4:00 och Urpo strax därefter. Urpo får med sig kattuggla från denna tidiga timme.

6:00       Kjell Häggvik, Jan Wernerman, Linus Brobacke och Per Öhman anländer till Urpo och börjar direkt identifiera arter.

7:00           30 arter hos Urpo – 40 arter hos Glenn!  Team Urpo meddelar att 30 arter samlats ihop efter 1 timme varav nämns stenknäck, kattuggla, bergfink, buskskvätta, de 3 vanligaste gässen, trana o ormvråk. Glenn som är ensam så långt har dragit ihop hela 40 arter. En rivstart och den största ledningen under dagen. Glenn hade hoppats på en tidig uggla, men den fick vänta till kvällen. Mycket sträckande bofink och hel del dubbeltrast. Båda teamen gratulerar till bra start och önskar lycka till. Kör hårt!

8:30           48-48 ! Team Urpo, som nu är nere på 4 man då Per behöver avvika, kommer ifatt Glenn på 48 arter med bla hjälp av olika trastar, gulärla, järnsparv och en av dagens många sparvhökar. Glenn som fått sällskap av Svenne Schultzberg har noterat dagens främsta raritet, en förbiflygande lappsparv. Hos Urpo på Nyponvägen får vi ringa hjälp av sångare som är väldigt frånvarande. Glenn stoppas i framfarten av grannens trimmer som hörs. Team Glenn hoppas att trimmern tröttnar snart. Team Urpo biföll inte den önskan.

8:55           Team Urpo erkänner sina svårigheter med att få tag i en så självklar art som skata. Vi hör att Glenn förnöjt konstaterar att Furuhem har gott om skator. Under 2015 års Tomt RM blev skatan den sist noterade arten för Urpo, vilket gör att den är knepig. Vi letar verkligen ordentligt i omgivningarna efter skata. Vi prövar att spana från de mest perifera delarna av Urpos tomt. Om man letar sig ner efter slänten kan man se ICA Nyckelby och husen där. Icke, ingen skata i sikte.

9:40           Nu är det en period av stiltje, helt enkelt dött, på båda tomterna. Vi har knappt sett några sträck och tankarna börjar cirkulera om vad resultaten varit tidigare år. Vi behöver gaska upp oss. Bäst att ta ett ordentligt svep med tuben igen.

10:05        50-51 !     Ny fart och ny kontakt mellan teamen. 50:e art för team Urpo blir en duvhök och Glenns sista tre upp till 51 är fiskmås, svarthätta och ladusvala.

tomtrace_1_20160910Bild: Linus, Kjell och Urpo tar nya tag i sökande efter fler arter (Foto: Inger Bergenmo)

10:15        Vi får ny energi. Förra årets vinnare Christian Lagström hade 56 och vi båda strax därefter. Med 50+ känner vi båda att chansen finns att toppa förra årets resultat. Dessutom får Glenn och Svenne förstärkning av Micke Nederman. Fighten tätnar.

10:56        52 – 51 !  Team Urpo plussar på med silltrut och tornfalk.

11:02        52 – 53 !  Team Glenn replikerar. Stare och ärtsångare!

11:12        53 – 53 !  Urpo får in lärkfalk.

11:39        Glenn meddelar; Två till. Ljungpipare och ängspiplärka. Micke är på hugget!

11:55        56 – 57 !

Lunchdags för teamen.

tomtrace_2_20160910Bild: Vindruvor och björnbär från Urpo och Ingers odlingar (Foto: Kjell Häggvik)

Urpo bjuder på traditionell korvgrillning samt nyplockat från trädgården. De senaste arterna innan lunch är korp, mindre hackspett och fiskmås. Korpen hörs sen mer eller mindre resten av dagen. Fiskmåsen kan ses flyga över Helgö kanalen från tornet. Ännu ingen skata. Ständigt denna gäckande skata. Med den rikliga och smaskiga korven ökar risken att vi missar något förbiflygande, något trötta som vi är.

Hos Furuhem ligger man också i med traditionsenlig korvgrillning. Man lovar sig själva att hålla igång spaningen. 57:e art är havsörn.

13:30        ! 57 – 58 !
Lunchen gjorde nytta för båda teamen. När korvgrillningen var över högg Svenne som en hök på en lärkfalk (58). Team Urpo hade koma under vår grillning och såg ingenting just då. Trevligt hade vi under pausen, skall sägas.

Direkt efteråt lyckades Urpo och Janne trycka in en havsörn (57) som var någonstans åt Träkvista hållet. Det går trögt men ändå framåt.

tomtrace_3_20160910
Bild: Skådning från ett högt fågeltorn hos Urpo (Foto: Kjell Häggvik)

Tävlingen är gemytlig och det är kul samt spännande att vi kan hålla kontinuerlig kontakt med varandra.

Undertecknad känner viss frustration över att ligga en art kort hela tiden. Vad kan man göra åt detta? Hmm, Urpo och Janne uppe i tornet skulle kunna höra gräsänder från Helgö kanal om … jag sansar mig och gör en lov med kameran på tomten istället i förhoppningen att vi missat någon vanlig fink eller mes. Ännu ingen skata!

13:40        57 – 58 !  Gott om havsörn vid Furuhem. 4 stycken samtidigt i en skruv och minst 2 i luften.

14:30        59 – 58 ! Hos Urpo: – Äntligen skata! Sen fiskgjuse! Nu 59.
En kommentar så här i efterhand; dagen därpå visar sig skatan på Urpos tomt redan i gryningen.

14:34        59 – 59 ! Tight race. 59 hos Furuhem med duvhök.

tomtrace_4_20160910Bild: Havsörn och ormvråk i luften. Notera storleksskillnaden (Foto: Kjell Häggvik)

Under eftermiddagen är det mycket rovfågel i luften. Skruvar med många ormvråkar.
Havsörn som störs av andra rovisar. Ormvråkarna kan ju se väldigt olika ut och hos Urpo noterar vi en väldigt ljus vråk högt upp. Vi utgår ifrån att den är en ormvråk, vilket startar en diskussion om erfarenheter av Börringe-vråkar. Just denna rikliga mängd av ormvråk känns igen från föregående år.

16:00        Teamen avrundar den intensiva och gemensamma skådningen.

Hos Glenn har fjällvråk observerats som är den 60:e arten!

När Urpo plockar undan grillen dyker det upp en svartmes på hans vintermatningsbord. Kanske den observerat oss hela dagen och skrattat åt oss när vi sökt mes och skata. Men nu är Nyponvägen också på 60.

60 – 60 !

Oavgjort vid full tid. Förlängning och ”Battle continues” …

22:00        60 – 61 !  Glenn som var upp tidigt för att få med kattugglan koncentrerade sig på kvällen med att få med denna art, vilket lyckades. Undertecknad satte sig vid datorn på kvällen mest för att se om någon av bilderna blev bra. Men då, med uppförstorad bild av den ljusa ”ormvråken”, syntes att stjärten var mycket enhetligt ljust färgad, men inte genomlyst och den hade inte bandning som ormvråkar har. Kontakt med Linus och Glenn bekräftar fjällvråk! Man kan kalla det en §5-observation enligt tävlingsreglerna. Man får göra artbestämningen i efterhand, till exempel efter litteraturstudier.

61 – 61 ! Oavgjort efter full tid och förlängning!

tomtrace_5_20160910
Bild: Fjällvråk (Foto: Kjell Häggvik)

Kuriosa i sammanhanget.

Glenns sista art var Urpos första! Urpos sista var Glenns nästsista!
Totalt såg vi tillsammans 77 arter Mälaröarna!

Lappsparven blev dagens raritet. På Mälaröarna observeras den nästan årligen dock vid enstaka tillfällen.

I skrivande stund blir vi delade 1:a i Stockholms län och 3:a i Uppland.

Vinnande lag blir Smedsgård, Halland, med 118 arter en av årets skådarhöjdpunkter som toppades av en ung brun glada som kort rastade på revet framför huset. I övrigt sågs där bl a havssula, 7 toppskarvar, minst 9 glador, 4 pilgrimsfalkar och tiotalet forsärlor. Smedsgård är ett fristående, havsnära hus.

Jämför man med liknande förutsättningar som våra tomter, dvs inland utan sjökontakt så ger 61 arter en andraplats i riket, vilket är ett fantastiskt resultat.

tomtrace_6_20160910Bild: Rikligt med bofink hos Urpo och Glenn (Foto: Kjell Häggvik)

 

Artlista.

Gemensamma arter (45) :

Andfåglar, sjöfågel och tranor : fiskmås, grågås och kanadagås.
Finkar, sparvar, mesar och andra småfåglar : bergfink, blåmes, bofink, domherre, entita, grönfink, grönsiska, gulsparv, gärdsmyg, hämpling, järnsparv, nötväcka, pilfink, stare, steglits, stenknäck och talgoxe.
Trastar : björktrast, dubbeltrast, koltrast, rödhake och taltrast.
Duvor : ringduva och skogsduva.
Rovfåglar : duvhök, fjällvråk, havsörn, lärkfalk, ormvråk och sparvhök.
Hackspettar : spillkråka och större hackspett.
Kråkfåglar : kaja, korp, kråka, nötskrika och skata.
Endast en gemensam svala : ladusvala.
Endast en gemensam sångare : lövsångare.
Ärlor och olika lärkor : sånglärka och sädesärla.
Övriga en gemensam uggla : kattuggla.

Unika från Glenns team (16):    bläsand, gråhäger, gräsand, knipa, tamduva, kungsfågel, lappsparv, tofsmes, svarthätta, ärtsångare, stenskvätta, trädpiplärka, ängspiplärka, gluttsnäppa, ljungpipare och tofsvipa.

Unika från Urpos team (16):      gråtrut, silltrut, storskarv, trana, vitkindad gås, grå flugsnappare, svartmes, sävsparv, trädkrypare, gröngöling, mindre hackspett, fiskgjuse, tornfalk, hussvala, buskskvätta och gulärla.

1:a i Stockholm igen. Väl mött i kommande Tomtriksmästerskap!

Vid pennan,

Kjell Häggvik

Helvit skata på Munsö

På Munsö i Ekerö kommun har paret Karin och Lars Braun haft sällskap av en helvit skata på sin tomt under sommaren. När de först såg fågeln i juni, så undrade de vad det var för märklig fågel som satt på en soffa på tomten. Skatan fick dock sällskap av en normalfärgad ung skata och likheterna i allt utom färg ledde till slutsatsen att det var en vitfärgad skata.

dsc_8370_900pxBild: Vita skatan med normalfärgad familjemedlem (Foto: Lars Braun)

Upptäckten har väckt intresse hos Sveriges Radio, riks- och lokal pressen så ett antal artiklar om skatan finns publicerade. Lars har tagit många fina bilder av skatan som syns i olika forum.

dsc_8363_900pxBild: Vita skatan i rönnen (Foto: Lars Braun)

Skatan har svarta ögon vilket utesluter albinism. Den har leucism, vilket är ett genetiskt pigmentfel. En leucistisk fågel har inte nedsatt syn såsom en albino och har därför större chanser att överleva.

vit_skata_beskuren_900pxBild: Helvit skata med svarta ögon (Foto: Kjell Häggvik)

Skatan är uppvuxen i en rönn på tomten, med en förälder och ett syskon som båda är normalfärgade. Den andra föräldern blev tagen av en duvhök i ett tidigt skede. Karin och Lars har undrat om den annorlunda färgningen påverkat den unga skatan negativt, men inte kunnat observera detta. Den bländvita skatan är väl accepterad i den lilla skat-familjen, av syskon och förälder.  Eventuella negativa effekter kan komma senare i den unga skatans liv, tex. när det gäller att hitta partner.

Lars och Karin som flyttade till på Munsö för 18 år sedan, då deras barn rotade sig på Mälaröarna, följer fågellivet med intresse på tomten året runt. Under vintern gäller fågelmatning. Naturintresset finns sedan barnsben bla med närhet till Råstasjön för Lars del. Paret har observerat många arter på tomten och nämner trädkrypare och gröngöling. Lars säger dock med glimten i ögat att steglitsen är en favorit för honom, då den bla bär AIK’s färger, bördig som han är från Sundbyberg.

Karin brukar servera ost till sin skata emellanåt. Bitar av herrgårdsost brukar stå på menyn.
Med hjälp av några ostbitar lockas skatan fram även när jag sitter och spanar.

Med utsikt över tomten och vyerna över norra Munsö finns många chanser till trevliga fågelupplevelser för Karin och Lars.

Skatboet på tomten är ca 4-5 år gammalt, så en fortsättning bör det bli för skat-familjen. Vi hoppas att skatlivet på tomten kan gå vidare utan missöden, så Karin och Lars se vad som händer över vintern till nästa år.

Karin och Lars bor på norra Munsö, nära vägen till Adelsöfärjan eller till Bonadammen om man åker den vägen. Med lite tur och extra uppmärksamhet (kör försiktigt) kan en bilburen fågelskådare få syn på den vita leucistiska skatan.

Vid pennan,
Kjell Häggvik

 

100+ arter

Den 21 augusti 2016 var det dags för klubbens artrally och det blev ett utmärkt tillfälle för mig att möta klubben och göra ett reportage. Vi träffades i svinottan vid kommunhuset och jag fick förmånen att åka med några riktiga MOF-rävar. Förutom Urpo blev Jan Wernerman, Christan Lagström (del av tiden) och Kjell Häggvik mina medspelare. Tyvärr var det regnigt så många skådare blev nog avskräckta.

Vi bestämde oss för att starta vår skådning ute vid Adelsö. På vägen dit tog vi ett kort stopp vid Bonadammen för att hänga in några obligatoriska arter såsom sångsvan, brunand och smådopping. Klockan 06:00 stod vi på första morgonfärjan till Adelsö. Arterna droppade in och vid kyrkpölen såg vi flera nya vadare och simänder, men även småtråkiga/nödvändiga arter som hämpling, steglits, gråsparv, gröngöling. För att komplettera listan med barrskogsmesar gjorde vi ett längre stopp vid Huvududdens naturreservat.

Artjubel vid Menhammarsviken!
När vi kom körande in över golfbanorna ner mot Skytteholm och Menhammarsviken märkte vi att det var ganska gott om småfågel i vägkanten. Vi hittade gulärla, men tyvärr inga sång- eller piplärkor.

När jag riktade fokus mot skogshorisonten hittades en stor rovis över åsen. In med den i tuben och – Otroligt – en brun glada! Fågeln skruvade några varv och drog sedan lojt vidare mot sydost. Efter allmänt tumult, fotografering och larmande kunde vi konstatera en riktig höjdare där både Janne och Kjell fått kommunkryss! Menhammarsviken gav senare även fasan, buskskvätta, entita och brun kärrhök. Vid ett mer tvångsmässigt besök till Drottningholm hängde vi in vitkindad gås från bilen.

upptacktbrunglada_900pxLyckat kryss i vägkanten – laget har just sett en brun glada vid Menhammarsviken. FOTO: Mats Gothnier

En honfärgad kärrhök!
Sedan drar vi ut mot Färingsö och Svartsjölandet. Vid tornparkeringen, Svartsjöviken får vi ett larm om en honfärgad blå kärrhök som rör sig norrut. Det är föreningens kassör Per Lönnborg som larmar från tornet. Vi spanar utan att se något. Efter en stund åker vi upp till Svartsjö dämme. Kanske har den fastnat där? Vid plattformen får vi rejält med utdelning trots att regnet ökar. Bland annat rastar sex småsnäppor och en skedand. Framåt 13:30 när tävlingen snart är över kommer den. Det är Wernerman som ropar ut kärrhöken över åkermarkerna norr om plattformen. Vi tar den först för en hontecknad blå kärrhök, men Kjell smäller ändå av minst ett 60-tal bilder på fågeln. Redan på displayen framgår karaktärer som vi hade svårt att se i fält. Ett jämt rosttonat bröst och hyfsat tydlig ansiktsteckning gör att vi får misstankar om något ännu roligare. Senare på kvällen, när bilderna granskats på datorn, kan vi bara hålla med Kjell – det var verkligen en ung stäpphök vi hade att göra med!

stapphok_960pxUngfågel Stäpphök vid Svartsjö dämme den 21 augusti. FOTO: Kjell Häggvik

Målgång vid Slottet
Klockan 14 är det målgång med fika på Svartsjö slott. Det visar sig att fyra lag (med totalt 10 personer) skrapat ihop sammanlagt 101 arter. Vårt lag segrar med 90. Resultatet står sig, enligt de rutinerade rävarna, bra historiskt sett. Vid genomgången slås jag av den generösa stämningen. Alla gläds över varandras obsar och det är uppenbart att tävlingen mest är en lek – ett sätt att komma ut och ha roligt tillsammans. Urpo knorrar lite över att det inte finns vanligt bryggkaffe, men slukar ändå sin Lungo-forte och surdegsmacka och ser rätt nöjd ut.

Vid pennan,
Mats Gothnier

 vinnandelag_900pxVinnande laget efter traditionsenligt fika. Foto: Marianne Svärd Häggvik

Epilog:
2:a plats togs av team Bengt Legnell och Hans Terelius med 81 arter. Ett sådant resultat hade räckt till vinst flera andra år. 2 ytterligare team, med bla Per Lönnborg och Mats Andersson deltog del av dagen och på vissa platser. Dessa team bidrog till att vi totalt kunde nå över 100 (101) arter för dagen.

Brunglada har under åren observerats endast 14 gånger i vår kommun enligt Artportalen. Stäpphök har under åren observerats endast 6 gånger vilket gör att artracet i år bjöd på två verkligt ovanliga arter för oss.

Nästa viktiga MOF aktivitet är lördagen den 10 september då det är Riksmästerskap i tomtskådning. Vi ses och hörs då önskar Kjell Häggvik.