100+ arter

Den 21 augusti 2016 var det dags för klubbens artrally och det blev ett utmärkt tillfälle för mig att möta klubben och göra ett reportage. Vi träffades i svinottan vid kommunhuset och jag fick förmånen att åka med några riktiga MOF-rävar. Förutom Urpo blev Jan Wernerman, Christan Lagström (del av tiden) och Kjell Häggvik mina medspelare. Tyvärr var det regnigt så många skådare blev nog avskräckta.

Vi bestämde oss för att starta vår skådning ute vid Adelsö. På vägen dit tog vi ett kort stopp vid Bonadammen för att hänga in några obligatoriska arter såsom sångsvan, brunand och smådopping. Klockan 06:00 stod vi på första morgonfärjan till Adelsö. Arterna droppade in och vid kyrkpölen såg vi flera nya vadare och simänder, men även småtråkiga/nödvändiga arter som hämpling, steglits, gråsparv, gröngöling. För att komplettera listan med barrskogsmesar gjorde vi ett längre stopp vid Huvududdens naturreservat.

Artjubel vid Menhammarsviken!
När vi kom körande in över golfbanorna ner mot Skytteholm och Menhammarsviken märkte vi att det var ganska gott om småfågel i vägkanten. Vi hittade gulärla, men tyvärr inga sång- eller piplärkor.

När jag riktade fokus mot skogshorisonten hittades en stor rovis över åsen. In med den i tuben och – Otroligt – en brun glada! Fågeln skruvade några varv och drog sedan lojt vidare mot sydost. Efter allmänt tumult, fotografering och larmande kunde vi konstatera en riktig höjdare där både Janne och Kjell fått kommunkryss! Menhammarsviken gav senare även fasan, buskskvätta, entita och brun kärrhök. Vid ett mer tvångsmässigt besök till Drottningholm hängde vi in vitkindad gås från bilen.

upptacktbrunglada_900pxLyckat kryss i vägkanten – laget har just sett en brun glada vid Menhammarsviken. FOTO: Mats Gothnier

En honfärgad kärrhök!
Sedan drar vi ut mot Färingsö och Svartsjölandet. Vid tornparkeringen, Svartsjöviken får vi ett larm om en honfärgad blå kärrhök som rör sig norrut. Det är föreningens kassör Per Lönnborg som larmar från tornet. Vi spanar utan att se något. Efter en stund åker vi upp till Svartsjö dämme. Kanske har den fastnat där? Vid plattformen får vi rejält med utdelning trots att regnet ökar. Bland annat rastar sex småsnäppor och en skedand. Framåt 13:30 när tävlingen snart är över kommer den. Det är Wernerman som ropar ut kärrhöken över åkermarkerna norr om plattformen. Vi tar den först för en hontecknad blå kärrhök, men Kjell smäller ändå av minst ett 60-tal bilder på fågeln. Redan på displayen framgår karaktärer som vi hade svårt att se i fält. Ett jämt rosttonat bröst och hyfsat tydlig ansiktsteckning gör att vi får misstankar om något ännu roligare. Senare på kvällen, när bilderna granskats på datorn, kan vi bara hålla med Kjell – det var verkligen en ung stäpphök vi hade att göra med!

stapphok_960pxUngfågel Stäpphök vid Svartsjö dämme den 21 augusti. FOTO: Kjell Häggvik

Målgång vid Slottet
Klockan 14 är det målgång med fika på Svartsjö slott. Det visar sig att fyra lag (med totalt 10 personer) skrapat ihop sammanlagt 101 arter. Vårt lag segrar med 90. Resultatet står sig, enligt de rutinerade rävarna, bra historiskt sett. Vid genomgången slås jag av den generösa stämningen. Alla gläds över varandras obsar och det är uppenbart att tävlingen mest är en lek – ett sätt att komma ut och ha roligt tillsammans. Urpo knorrar lite över att det inte finns vanligt bryggkaffe, men slukar ändå sin Lungo-forte och surdegsmacka och ser rätt nöjd ut.

Vid pennan,
Mats Gothnier

 vinnandelag_900pxVinnande laget efter traditionsenligt fika. Foto: Marianne Svärd Häggvik

Epilog:
2:a plats togs av team Bengt Legnell och Hans Terelius med 81 arter. Ett sådant resultat hade räckt till vinst flera andra år. 2 ytterligare team, med bla Per Lönnborg och Mats Andersson deltog del av dagen och på vissa platser. Dessa team bidrog till att vi totalt kunde nå över 100 (101) arter för dagen.

Brunglada har under åren observerats endast 14 gånger i vår kommun enligt Artportalen. Stäpphök har under åren observerats endast 6 gånger vilket gör att artracet i år bjöd på två verkligt ovanliga arter för oss.

Nästa viktiga MOF aktivitet är lördagen den 10 september då det är Riksmästerskap i tomtskådning. Vi ses och hörs då önskar Kjell Häggvik.