Helvit skata på Munsö

På Munsö i Ekerö kommun har paret Karin och Lars Braun haft sällskap av en helvit skata på sin tomt under sommaren. När de först såg fågeln i juni, så undrade de vad det var för märklig fågel som satt på en soffa på tomten. Skatan fick dock sällskap av en normalfärgad ung skata och likheterna i allt utom färg ledde till slutsatsen att det var en vitfärgad skata.

dsc_8370_900pxBild: Vita skatan med normalfärgad familjemedlem (Foto: Lars Braun)

Upptäckten har väckt intresse hos Sveriges Radio, riks- och lokal pressen så ett antal artiklar om skatan finns publicerade. Lars har tagit många fina bilder av skatan som syns i olika forum.

dsc_8363_900pxBild: Vita skatan i rönnen (Foto: Lars Braun)

Skatan har svarta ögon vilket utesluter albinism. Den har leucism, vilket är ett genetiskt pigmentfel. En leucistisk fågel har inte nedsatt syn såsom en albino och har därför större chanser att överleva.

vit_skata_beskuren_900pxBild: Helvit skata med svarta ögon (Foto: Kjell Häggvik)

Skatan är uppvuxen i en rönn på tomten, med en förälder och ett syskon som båda är normalfärgade. Den andra föräldern blev tagen av en duvhök i ett tidigt skede. Karin och Lars har undrat om den annorlunda färgningen påverkat den unga skatan negativt, men inte kunnat observera detta. Den bländvita skatan är väl accepterad i den lilla skat-familjen, av syskon och förälder.  Eventuella negativa effekter kan komma senare i den unga skatans liv, tex. när det gäller att hitta partner.

Lars och Karin som flyttade till på Munsö för 18 år sedan, då deras barn rotade sig på Mälaröarna, följer fågellivet med intresse på tomten året runt. Under vintern gäller fågelmatning. Naturintresset finns sedan barnsben bla med närhet till Råstasjön för Lars del. Paret har observerat många arter på tomten och nämner trädkrypare och gröngöling. Lars säger dock med glimten i ögat att steglitsen är en favorit för honom, då den bla bär AIK’s färger, bördig som han är från Sundbyberg.

Karin brukar servera ost till sin skata emellanåt. Bitar av herrgårdsost brukar stå på menyn.
Med hjälp av några ostbitar lockas skatan fram även när jag sitter och spanar.

Med utsikt över tomten och vyerna över norra Munsö finns många chanser till trevliga fågelupplevelser för Karin och Lars.

Skatboet på tomten är ca 4-5 år gammalt, så en fortsättning bör det bli för skat-familjen. Vi hoppas att skatlivet på tomten kan gå vidare utan missöden, så Karin och Lars se vad som händer över vintern till nästa år.

Karin och Lars bor på norra Munsö, nära vägen till Adelsöfärjan eller till Bonadammen om man åker den vägen. Med lite tur och extra uppmärksamhet (kör försiktigt) kan en bilburen fågelskådare få syn på den vita leucistiska skatan.

Vid pennan,
Kjell Häggvik