Christian Lagström och hans team på Grankulla Gård gjorde Mälaröarnas bästa resultat i tomtskådnings-RM den 12 september med 56 fågelarter. Det var en väldigt intensiv och jämn kamp under hela dygnet. Tidigare års vinnare Glenn Cornlands Furuhem kom tvåa med 54 arter. Trea kom Urpo Könnömäkis tomt på Nyponvägen 7 i Älby Hage med 51 arter. Grattis Christian!
Alla tre Mälarö-tomterna noterade bättre resultat än övriga i Stockholms län som redovisat sina resultat på Klubb Tomt 100, så Grankulla Gård blir därmed bästa tomt på Mälaröarna såväl som i Stockholm i år. Bästa resultat i Sverige och Riksmästare blev Smedsgård i Halland med 121 arter, vilket var det enda resultatet över 100. Riksmästarna leddes av Anders Kornestedt med ett team på 6 personer till. Vår vinnare Grankulla Gård hamnar på 15:e plats i riket och 3:a i Uppland.
I riket hamnar tomter från Halland, Öland och Skåne i topp-positioner vilket visar det naturliga faktum att tomtens geografi spelar stor roll. En spännande detalj i RM-vinnarnas strategi var att ha en skylift vilket hjälpte till att notera sträck.
Grankulla och övriga Mälarötomter har verkligen visat ett mycket aktivt deltagande vilket är glädjande för föreningen. Från alla tomter rapporteras att dagen hade många trevliga stunder vid fikaborden mellan det intensiva tävlandet. Det var en trevlig dag, kul med kommunikationen mellan oss via Facebook/Ekerö Birders.
Här följer en redovisning av hur dagen utvecklade sig på Mälaröarna.
1:a Grankulla Gård, Christian Lagström.
På Grankulla gård var det en spännande tomtskådning den 12 september, som resulterade i tomtens bästa resultat i detta tävlingssammanhang. Med 56 arter var det 12 fler än tidigare år och bäst i kommunen.
Christian fick med en Stenskvätta som landade på bryggan för vila under sin flytt. Den hann knappt landa, men gjorde det framför fötterna på Christian innan den sen upptäckte att den inte var ensam och drog norrut (!) igen. På kvällen gjorde två kattugglor sig hemmastadda och hördes framåt natten kommunicera med varandra. Annars var det 15 snatteränder som låg inne i viken hela dagen som hörde till det mest spännande (även tomtkryss för Christian) och en vattenrall som hördes från vassen i höjd med bryggan.
Framåt eftermiddagen tilltog vinden och det blev riktigt ruskigt att stå nere vid sjön ute på bryggan. På kvällen blev det mer stilla så det var en dag med varierande förutsättningar.
Bra skådarsällskap.
Totalt noterades 79 arter på Mälarö-tomterna som deltog i RM. Grankulla hade 10 arter som inte sågs på de andra tomterna. Det var hussvala, knipa, knölsvan, lärkfalk, rödvingetrast, skrattmås, skäggdopping, sothöna, tofsvipa och vattenrall.
2:a Hagabergvägen 5 (Furuhem), Glenn Cornland
Furuhem har tidigare år haft upp till 65 arter. Med möjlighet till bra sikt åt de flesta håll kan Glenns tomt vara mycket svår att slå för utmanare. Med enbart 2 arter färre var det också en mycket intensiv kamp i god anda som kunde följas under dagen. På många ställen i kommunen, bla Furuhem, så var vädret ganska lugnt sett över hela dagen, även om dagen stundtals hade vindökningar och även några droppar regn. Att Furuhem, som har fördel av vind, därför gör ett så gott resultat och dessutom blir 16:e i riket tätt efter Grankulla säger en del om skärpan och viljan att tävla hos Glenn och hans team.
Glenn hade sällskap från 7.30 till 16.00 till och från av Svenne Schultzberg, Bengt Legnell, Kurt Idstam, Per Lönnborg och Janne Björk.
Första arten (04.30!) på Furuhem blev en taltrast följt av gräsand, snatterand, häger, kattuggla m.fl. innan det blivit ljust. Till lunch så grillades det traditionsenligt korv. Roligaste arterna var blåhake och stenfalk som båda blev nya tomt-x för Furuhem och Glenn.
Ivrigt skådande.
Även Furuhem bidrog med unika arter under dagen. Det var bivråk, blåhake, bläsand, gransångare, grå flugsnappare, stenfalk, sångsvan och törnskata.
3:a Nyponvägen 7, Älby Hage, Urpo Könnömäki
På Nyponvägen drog också racet igång innan soluppgången med kattuggla klockan 5.00. Det tog inte lång stund förrän Urpo därefter var i full gång med att addera arter till tomtlistan. Även Urpos tomt är en giftig motståndare i tävlingssammanhang med en total på nästan 170 arter. Till teamet anslöt Jan Wernerman tidigt och när solen hunnit upp en bit kom även undertecknad och Mats Andersson.
Hos Urpo finns en ställning som är uppbyggd i ett större träd, från vilken utsikten minst sagt är vida och en sådan solig dag helt enkelt strålande. Utsiktsplattformen är välgjort och säker, men man kan bli knäsvag av höjden om man är ovan. Sådana olater gällde dock inte Jan och Urpo.
I Älby hage finns potential för många olika arter. Dock är vadare beroende av sträck och för sjöfågel betyder den ringa kontakten med vatten en del. Tidigt hade en hel del tättingar noterats, bla järnsparv. Bland rovfågel sågs tidigt duv- och sparvhök. Annars dominerade ormvråkarna under dagen, med upp till ett tiotal som samtidigt nyttjade bubblor i värmen.
Även hos Urpo hade vi gemytliga fikastunder och korvgrillning som ordnats som en trädgårdsfest.
Undertecknad var speciellt duktig att fika och äta korv.
Med 51 arter, ett antal som nåddes ganska tidigt under dagen, hamnar Nyponvägen på delad 18:e plats i riket med tomter från Skåne, Småland och Sörmland.
Art som ofta ville visa upp sig i uppvindarna.
Fest hos Urpo Könnömäki.
Unika arter för oss på Mälaröarna denna dag var domherre, dubbeltrast, fiskgjuse, gärdsmyg, mindre korsnäbb, stare, stenknäck, trana (!) och trädkrypare.
Om Riksmästerskap i tomtskådning
1998 hölls det första riksmästerskapet i tomtskådning. I korthet går riksmästerskapet ut på att se så många fågelarter som möjligt under ett dygn från sin egen tomt. Alla kan delta, oavsett om du är medlem i Klubb Tomt 100 eller inte. Riksmästerskapet pågår under 24 timmar från 00.00 till 24.00. Som vanligt gäller tidig uppstigning på tävlingsdagen. Året runt är fåglarnas aktivitet som störst under morgontimmarna och därför bör man vara på plats utomhus innan det börjar ljusna.
En grundförutsättning för tomtskådandet är att man skådar från en tomt som tillhör det hus där man bor åtminstone under en del av året. Alla levande och spontant uppträdande fåglar som identifieras när man har båda fötterna innanför tomtens gränser räknas. Ett undantag från denna regel är om man råkar stå utanför sin tomt men ser arten på den egna tomten.
Ingen höjdbegränsning finns för det luftrum som räknas till tomten. Det är med andra ord fritt fram att klättra upp i träd, på stegar och på tak. Ett viktigt konstaterande är att den observerade fågeln ej behöver befinna sig innanför tomtens gränser.
Kjell Häggvik (t.v.) och Mats Andersson (t.h.) med en del av utrustningen
Vid pennan
Kjell Häggvik