MOF och fågelholkar på trädgårdsmässa i Åkeshov den 30 augusti

Västerorts Trädgårds Sällskap (VTS), som är en trädgårdsförening för västra Stockholm och Mälaröarna  har en årlig marknad i slutet av augusti. VTS marknadsavdelning vände sig i våras till StOF/MOF och frågade om det var någon som kunde delta i årets marknad. Detta då det finns ett fågelintresse bland ”trädgårdsgänget”.  Det är inte svårt att tänka sig ett ökat intresse bl.a. med Gigis bok och den som Eva Stenvång Lindqvist gett ut om Fåglarnas Trädgård. StOF hade inte möjlighet att deltaga och VTS marknadsavdelning kontaktade MOF.

För MOF var detta en möjlig aktivitet utanför ett spikat program. Aktiviteten är dock likartat ett deltagande som Urpo Könnömäki och Jan Sondell gjort förtjänstfullt på Lovös marknad vissa år. Det är alltid intressant att sporra till fågelintresse. Trädgårdsintresserade är en naturlig grupp som säkert blir gripna av ett fågelintresse förr eller senare.

Trädgårdsföreningen hade ett generellt önskemål från sina medlemmar att det skall ske någon form av försäljning. Specifikt i fågelsammanhang vore det holkar. Det är ju alltid bra att hjälpa våra små vänner med bostäder.

Undertecknad antog utmaningen att informera om MOF och göra/sälja holkar. Så under denna regniga sommar har jag spenderat tid i snickarbon och med hjälp av min svägerskas virkesförråd (grovt ohyvlat upp till 8”, en del med patina) kreerat en del olika modeller enligt den litteratur som ändå finns i ämnet. Vår ordförande Urpo Könnömäki har också varit behjälplig med råd/feedback eftersom jag vill att utbudet skall passa gemene man men samtidigt vara av god kvalitet.
IMG_9532bJag hade med 25 fågelholkar som kunde beskådas och köpas. Det var allt från småfågelholkar till en tornfalkslåda. En kuriosa i sammanhanget var att jag dagarna innan marknaden tagit ner ett helt och grovt körsbärsträd. Från den stammen gjorde jag en fågelholk bara med motorsågen. Den vägde 20 kg, liknade Fort Knox. och skapade enormt intresse, men vägde förstås allt för mycket för att hänga på en vägg eller i ett träd.

slogan_b_sMin slogan på marknaden var att jag erbjöd nybyggda, rustika familjefågelbostäder. Enrummare från 16 till 224 kvadrat tum. Redo att flytta in!

30 augusti var en solig dag och passade utmärkt för en klassisk marknad. Marknaden hade ca 300 besökare. Min plats var välbesökt och jag hade folk hos mig mer eller mindre hela tiden. Frågor och intresse rörde allt möjligt. Det var intresse runt föreningen och programaktiviteter, holkarna och Gigis bok, som jag kunde sälja.  Dessutom alla möjliga frågor runt enstaka arter, som tex skator men även en del om matning.

En besökare sade att han ville gå med på vandringar för att höja sin fågelkunskap till en anständig nivå. Några nya medlemmar kommer vi att få. En del köpte fågelholkar och några ville bygga själva. Då kunde jag ge goda råd så att det ”blir ordentligt gjort”.

Jag hade gjort en anslagstavla som jag satt upp information på. Det gör det alltid lättare om man vill prata om något med en besökare.

Generellt en väldigt trevlig dag med massor av nyfikna besökare. Det är alltid spännande på marknader att träffa olika personligheter.

Kuriosa! Jag blev mest överraskad av en av mina sista besökare. Efter att stått och observerat en stund, kom en besökare fram, presenterade sig och bjöd in till deltagande på Skansens höst-trädgårdsmarknad helgen efter. Han hade gått runt och noterade att holkarna var en spännande och annorlunda breddning på en marknad som annars skulle kunna bli lite enformig. Tyvärr var det inte praktiskt möjligt för mig delta den helgen, men väl ändå ett kvitto på att uppmärksamheten kom oss och fågelintresset tillgodo.
95K3255bIMG_9534b

 

 

 

 

 

 

 

Vid pennan
Kjell Häggvik