Ny art på Ekerö – pungmes!

Vi har glädjen att meddela att vi fått ännu en ny fågelart till kommunen – pungmes!

Upptäckten gjordes redan i lördags (4/6), men då klassad som “inte 100% fastställd” av vår proffesionella fågelskådare och styrelsemedlem Gigi Sahlstrand. (Läs hennes berättelse nedan)

På söndagen kunde dock fyndet verifieras. Det kan till och med röra sig om 2 exemplar. Platsen är Svartsjö Dämme. Den kan vara svårsedd, då den (eller dom!) är ganska rörliga och håller sig ofta inne i lövverken. Det var till en början endast locklätet som hördes, men våra duktiga skådare Glenn C och Janne B kunde ändå, på söndagen, till 100% fastställa att Ekerö kommun fått en ny art. (undertecknad hade turen att mitt under cykelträning precis anlända till Svartsjö när “larmet gick” 🙂 ) Efter detta har flera skådare även kunnat se fågeln. Igår tog en av MOF:s medlemmar Bengt Legnell denna fina bild:

pungmes1

Pungmes, hane i Svartsjö 2016-06-06 Foto: Bengt Legnell

Här är Gigis egna ord från upptäckten:

Jag hade en guidning i Svartsjö igår (lördag) och hörde ett läte 2 gånger som hela jag reagerade på som pungmes. Men det blåste kraftigt och jag pratade vid tillfället högt med gruppen. Kunde inte lägga mer fokus på den pga guidningen men bad lokala skådare kolla upp. Jodå, idag (söndag) både hörs den flitigt och sågs. SKOJ!

Om någon undrar vad artnamnet syftar på så är det det spektakulära boet, som citat Fågelguiden: “…vävs skickligt fast ytterst i en hängande, tunn gren, är pungformat och försett med tunnelingång…”
Denna bild tog Gigi nyligen under resa i Polen:

pungmes3

Pungmesbo (Polen) Foto: Gigi Sahlstrand

Vi hoppas naturligtvis nu att det rör sig om (minst) 2 individer, och tänk, tänk om den andre är en hona…

/Per Lönnborg