För första gången på över 20 år har skådare från MOF fått möjlighet att kryssa tjäder på Mälaröarna

Det var under onsdagen den 29 april som den spelsugne tjäderhönan upptäcktes vid vattenverket på Lovö, men inte förrän dagen efter fick kommunens fågelskådare nys om det rara fyndet via lokala fågellarmet (larmad av Glenn Cornland).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 200502-RMÅ-Tjäder-2-1024x837.jpg

Per och Susanne Becker bor precis intill Lovö vattenverk och var de som upptäckte hönan. Den var till synes helt orädd och verkade snarare vara nyfiken på personerna den träffade på.

Det är relativt vanligt att hormonstinna tjäderhönor dyker upp på folktäta platser i häckningstid, vilket enligt tjäderexperten Svante Joelsson beror på att de söker sig till situationer som påminner om tjädertupparnas spel.

  • Det är ett naturligt beteende och de söker sig helt enkelt till människor och folksamlingar istället för tuppar, förklarar Svante Joelsson på Natursidan.se.

Eftersom tjädern är en extremt sällan skådad art på Mälaröarna var det många skådare som reagerade när ryktet gick om att den uppehöll sig på Lovö. Under några timmar på kvällen kunde tjädern ses, men morgonen efter verkade den vara försvunnen då den inte hittades vid eftersök.

De som inte hann se tjädern under onsdagskvällen blev därför väldigt glada när larmet återigen gick några dagar senare, den 2a maj, om att tjäderhönan var tillbaka på nästan exakt samma ställe som sist.

Den här gången hade hönan valt att dyka upp, utan inbjudan, på ett barnkalas hemma hos Camilla och Björn Backlund som även de bor precis intill vattenverket. Hönan hade helt sonika traskat in på deras tomt, hoppat upp på bordet där en stor blå marsipantårta stod uppdukad och börjat smaska i sig.

Hönan har fortfarande kvar blå tårta på foten

Nu var det fler skådare som fick möjlighet att beskåda tjädern och de som var på plats fick också bekräftat för sig att det var en sällskaplig och nyfiken dam som dykt upp på Lovö – hon verkade till och med tycka om att bli klappad.

I skrivande stund (söndag 3e maj) har tjädern inte setts till sedan barnkalaset och senaste observationen gjordes när den traskade in i skogen bakom vattenverket. Trots att det förstås är glädjande att ett antal skådare fick chans att se den vackra tjäderhönan, så hoppas vi nu på att hon stannar i skogen och hittar en tupp att sällskapa med (istället för skådarna på Mälaröarna).


Skrivet av Maria Strömberg