Vinterfåglar inpå knuten 2020

Nu är årets räkning av vinterfåglar in på knuten avklarad
I vår kommun räknades det av 93 rapportörer, 4157 fåglar vid 97 matningar. och det blev 38 Arter totalt. Årets”Bubblare”var grönsiskan som bl.a. kom 1 i Stockholm. Men i vår kommun fick den en lite mer blygsam placering som nr. 7. Talgoxe blev 1 och blåmes 2 tätt följd av pilfinken 3. I stort sett alla de fåglar som vi brukar ha på våra matningar noterades. 1 rapporterad Gråspett var ny på listan. Vilket var intressant då ingen Gråspett är rapporterad på Arportalen sedan nov 2012. Vem har sett den och var någonstans vore kul att veta. Om du som rapporterat läser det här så vore det kul om du hörde av dig till mig eller rapporterade på artportalen.
2019 räknade 129 rapportörer 6849 fåglar vid 133 matningar således lite fler rapportörer och matningar föregående år. Hoppas det inte är en trend, utan bara tillfällig svacka.

MOF 2 officiella matningar vid Svartsjö slott och Ekebyhovs slott drog sammanlagt 40 deltagare på lördagen den 1/2 mellan 09.00 – 12.00. Tyvärr regnade det en del. men humöret var på topp och räkningen var spännande. När klockan slog 12 och vi bröt för dagen blev vädret lite bättre och för några blev det dags för fika vid respektive slotts Café. Ledarna vid Ekebyhovs slott Roger Månsson och Kjell Häggvik samt Gigi Sahlstrand och Bo Thoor vid Svartsjö slott tackade alla för värdefull hjälp med fågelräkningen.

Under de 4 dagarna rapporterades det vid Svartsjö slotts matning 15 arter och vid Ekebyhovs matning blev det 20 arter(samma som 2019).

Vid pennan Roger Månsson