Snöstorm på Eldgarnsö

Årets traditionella MOF vandring på Eldgarnsö 10 November 2019 hade från början dåliga förutsättningar då SMHI utlovades regn och blötsnö samt blåsigt väder. Dessutom var det Fars dag. Att ställa in var det inte tal om. MOF ställer inte in i första taget och eftersom prognosen var lite osäker, fanns det ändå vissa möjligheter för bättre väder fram på dagen. Men så blev det inte, tyvärr.

När vi böjde våra huvuden och stångade oss väg fram genom snöyran på jakt efter fåglar, så kan man undra vad det, förutom fåglar, är som driver ut en skådare frivilligt i snöstormen. Kanske är det kamratskapet i föreningen och kommande kaffepaus i trevligt sällskap som gör att man släpper alla spärrar och biter ihop och kämpar vidare. Så är det nog.

Således var det bra gjort av de 6 expeditions deltagarna att överhuvudtaget se och höra några fåglar. Men som tur var hade vi Urpo med oss som likt en levande ljudförstärkare kunde uppfånga de minsta pipen med sina 2 paraboler. Imponerande. Vi andra kunde även bidra med en del obsar. Men vi hade trotts allt trevligt och var glada som barn för varje art som vi hörde och såg.

Det blev under rådande omständigheter 19 arter som ännu inte flyttat söderut. Vigg, storskrake, gräsand, knipa, knölsvan, st hackspett, gröngöling. spillkråka, talgoxe, blåmes, grönsiska, entita,nötväcka,kungsfågel,gärdsmyg,koltrast, korp,havsörn och inte minst vår målart dubbeltrast(föreningens karaktärsfågel) som födosökte mistelbär.

Foto: Tommy Sundberg.

På hemväg mot parkeringen hade vi lite lä och snöstormen hade minskat ,vilket var uppskattat, varvid alla töjde på stegen mot parkeringen och det hägrande kaffepausen. Väl där hittade vi en rastplats där vi kunde sitta ned på en bänk i blötsnön och med stor njutning fika. Dock inte Urpo som var tvungen att lämna oss. Och som vanligt blev det lite mysigt fågelsnack och lite andra intressanta samtalsämnen, som Elöverkänslighet och risker med kommande mobilnätverket 5G för människor och fåglar. Forskare säger att det finns hälsorisker för både människor och djur(fåglar). Intressanta frågor som vi nog snart kommer att få höra mer om.

Exkursionsledare: Roger Månsson tackade Urpo K, Sven Sundström, Ingegerd och Tommy Sundberg med fru för trevligt deltagande varvid exkursionen avslutades.