Referat från MOF höstskådning på Eldgarnsö

Söndagen den 8:e November

Vi möttes av ett fantastiskt höstväder med sol, blå himmel och helt vindstilla när vi startade på parkeringen på Eldgarnsö. Vi var totalt 11 personer som gav oss ut efter Eldgarnsöslingan söderut.

Det första vi fick höra var Skäggmesar som hördes i vassen nedanför parkeringen och sen i första dungen hördes båda Mindre hackspett och Trädkrypare, därefter kom en Ormvråk svepande över fältet. Efter leden hördes fåglar sporadiskt, men när vi stannade vid rastplatsen på östra sidan och spanade ut över Mälaren såg vi en stor flock med Skäggdoppingar och Vigg. Senare kom 12 Sångsvanar sträckande över oss samtidigt som en flock med 10 Stjärtmesar kom dragande alldeles nära.

Under fikapausen satt vi och väntade på att få se en Dubbeltrast, men den höll sig undan, istället fick vi höra en sen Rödhake locka.

På slutet av exkursionen gick fem av oss vidare ner till Ångbåtsbryggan och spanade ut över den spegelblanka fjärden. Där såg vi ett 100 tal Storskrakar, en Duvhök, 7 honfärgade Salskrakar, en honfärgad Sjöorre och en hanne Alfågel (!). Alfågeln var ny art för Ekerö för de flesta av oss, då det är en väldigt ovanlig art på Mälaröarna.

Senare sågs två olika Dubbeltrastar, vilket var skönt då den ju är en karaktärsfågel på ön.

En härlig avslutning på en väldigt fin och trevlig dag med MOF, totalt observerade vi 35 arter.

Fotograf och vid pennan Göran Möllebo