Riksmästerskapet i tomtskådning lockade 57 deltagare lördagen 15/9. På Ekerö fanns 2 deltagare, vilket är bra med tanke på att endast 6 av deltagarna var från Stockholmsområdet. Naturligtvis är förutsättningarna väldigt olika, vilket också återspeglar sig i resultatlistan. Totalt i hela riket observerades 184 arter, på Ekerö 61, dock är att märka att man får gå ganska långt ner på resultatlistan för att finna deltagare som inte hade direkt havsanknytning. Familjen Lagström i Grankulla har förvisso Mälaren, och bland deltagare med insjöanknytning hävdade man sig väl. Ännu tuffare var det för Urpo och hans vänner utan vare sig hav eller sjö.
På många håll rapporterades om goda rovfågelsobservationer, så också på Ekerö med totalt 6 arter med både lärkfalk och tornfalk, fiskgjuse och havsörn. Bland tättingar och vadare var det tunnare i den besvärliga vinden. På hela Ekerö och under hela september observerades 131 arter, alltså drygt dubbelt så många som på de 2 tomter som deltog.
Årets nationella segrare hade observerat 108 arter att jämföra med det högsta i riksmästerskapets historia som är 121. Båda dessa resultat från samma tomt vid havet i Halland. För Ekerös del är bästa resultat från riksmästerskapet 65 arter 2014, från Torslanda. Årets bästa resultat med 50 arter från Grankulla är därför blygsamt, både jämfört med Torslanda och med tidigare resultat från Grankulla. Detta återspeglar vad vi alla vet, nämligen att vädret betyder mycket för vad vi lyckas se och höra.
På de 2 tomtlokalerna deltog i år totalt 8 skådare. Det betyder att det finns utrymme för fler att delta med såväl fler tomter som fler deltagande skådare kommande riksmästerskap. För 2020 är det söndag 12 september som gäller.
Fokuserade skådare på Nyponvägen 9. Från vänster Urpo Könömäki, Peter Gråd, Roger Månsson, Jan Sondell och Jan Wernerman.
Avslappnad Ekerösegrare på bryggan vid Grankulla, Christian Lagström.
Vid pennan
Jan Wernerman