Referat från tisdagsklubben 1/10

Foto: Carl-Magnus Strömbeck

Även dagens exkursion samlade 12 skådare (tangerat all time high och delat bästa under höstsäsongen). Idag var det rejält kallt och rått på morgonen, med enstaka plusgrader, kylig vind dock med en värmande sol redan från kl 7. Vi utgick från Svartsjö slotts parkering och gick först till Svartsjö dämme. De flesta gick på vallen ut till dämmets plattform emedan undertecknad plus 2 skådare utrustade med stövlar klafsade fram längs vasskanten, i ett försök att notera några extra arter bland kaveldunen. När vi alla samlats på plattformen kom dagens första ögonbrynshöjare, en rördrom som flög över dämmet och bytte vasskant. Ganska många av oss hade turen att ha kikaren uppe så vi kunde uppleva denna ovanliga observation. Rördrommen var en av dagens nya arter. Till den listan kunde läggas fasan som vi inte sett eller hört under hösten.

Kylan bet i oss så vi traskade vidare och på vägen tillbaka till slottet tittade vi igenom en ganska stor flock av andfåglar som lagt sig i lä i Svartsjövikens norra del.

Rast och vila tog vi i parkens södra del. Vi valde en plats med mesta möjliga lä, med förbehållet att vi skulle kunna prata samt hålla kontakten med varandra. Undertecknad, utflyktsledaren för dagen, kunde inte erbjuda den förnämliga förplägnaden, som Jan låtit oss vänja sig vid.

Foto: Carl-Magnus Strömbeck

Gruppen lät sig nöjas med egen medhavd matsäck samt bortförklaringen att ledaren spenderat kvällen innan vid  TV’n och tittat på friidrott. Urpo och jag, resonerade en stund, i en tanke av ”bröd och skådespel”, huruvida vi skulle sjunga istället.  De tilltänkta åhörarna, såg dock väldigt skeptiska ut, så det var ingen bra idé.
Vi valde istället att återgå till vår antagna uppgift att skåda fågel och fortsatte mot fågeltornet.

Väl uppe i fågeltornet ser vi att det är en väldigt stor flock med gäss söder om Svartsjöviken. Det är ett långt avstånd. Vi lägger märke till en gås som är märkligt delvis helt vit. Vi kan inte avgöra vad det kan vara, om så hybrid eller någon annan parkgås. Den stora flocken lyfter efter tag och ger sig iväg och vi kan identifiera mer nya arter för hösten, såsom bläsgås. Fjällvråk kommer också med på listan. På vägen tillbaka till parken ser vi en varfågel som flyger från vassen till en dunge.

Vi observerade 41 arter, och däribland 5 nya arter för hösten, nu totalt 100 arter på höstlistan för i år.


Vid pennan

Kjell Häggvik