Rapport från exkursion Bonadammen – Löten – Munsö

8 personer inklusive dagens ciceron Urpo slöt upp på lördagsmorgonen vid ICA Nyckelby. (Var håller ni hus resten av er MOF:are?!) Efter lite logistikplanering bar det sen iväg mot första anhalten, Bonadammen. Där kunde vi snabbt observera hela 17 brunandshanar och 2 honor, kul! Sångsvansparet simmade lugnt i dammen med sina 5 ungar. I omgivningarna runt omkring hördes bland annat näktergal, sånglärkor och trädpiplärka.

Ett kort stopp på den öppna delen mellan Bonadammen och Löten bjöd på imponerande sång från åtskilliga sånglärkor. Fina, lite annorlunda vallmo observerades vid vägkanten (se bild)

Efter det bar det av mot Löten. Vid parkeringen är det en riktig “lövsal” där det var full fart på fågelsången. Deltagare Mats fick direkt syn på en grå flugsnappare som satt på en TV-antenn. En promenad ner mot vattnet gav bla en drillsnäppa och en storskrake med 9 ungar. Turen gick vidare mot grustaget där det var full fart på backsvalorna. Bra ställe att även lära sig hur dom låter. Även hus- och ladusvalor sågs.

Nästa anhalt var Laxsjön där vi även lättade på matsäckarna (som är en mycket viktig aktivitet under våra exkursioner). Inte så mycket i fågelväg där denna dag men några deltagare kunde istället studera en stor lax 🙂

Nu var klockan ca halv tio och färden fortsatte genom fin lövskog och vassmarker (Malmvik-Ekenäs) där det fanns gott om sångare. En gök gal friskt och flög raskt fram till oss när exkursionsledare Urpo med bara mun och händer åstadkom imponerande gökimitation.

Tillbaka till parkeringen vid Löten var vi runt halv 11 och där bestämdes att vi var nöjda för dagen. På väg hem i bilarna, strax innan Menhammar upptäckte flera av oss en “skum” örn på himlen, spännande! Kort stopp vid Huvududden för närmare observation! Mycket lik kungsörn! Den uppvaktades av både ormvråk, fiskgjuse och brun kärrhök. Deltagare Rune fick en bild på örnen, som vid studering efteråt “bara” var en havsörn 🙂

58 arter prickades av under exkursionen.

/Per