Ny art för kommunen – svarthuvad mås!

Svarthuvade måsparet vid Svartsjöviken 2019-04-24. Foto: Bengt Legnell

I onsdags eftermiddag, (24/4) nära Svartsjöviken, upptäcktes  2 exemplar av en fågelart som aldrig tidigare setts (eller åtminstone rapporterats) i vår kommun: svarthuvad mås!
Det var en MOF:are, Bo Thoor som upptäckte fåglarna när han passerade förbi med bilen.
För ett otränat öga kanske många skulle utropa “skrattmås”, men om man jämför båda arterna så är det ganska stora skillnader. Upptäckten orsakade ett viss “pådrag” bland skådare på onsdagseftermiddag och kväll. Fram till när detta skrivs (26/4) har ca 50 personer sett och rapporterat in fåglarna till Artportalen. Senaste rapporten är från igår kväll, så det är just nu lite oklart om de finns kvar i omgivningarna. Det verkar också som att det är ett par (hane+hona) då de uppvisade vissa parningsbeteenden när vi studerade dem.
En annan sak, förutom själva upptäckten av en ny fågelart i kommunen, är att den ena fågeln är ringmärkt. Duktiga fotografer med bra utrustning har nu kunnat läsa av inte bara färgen på ringen, utan även de bokstäver/siffror som finns tryckta på ringarna.
Chansen är alltså ganska stor att vi kommer att få reda på var detta vackra fågelpar har varit tidigare. Stalltipset just nu är Tyskland. Vi återkommer om detta när vi vet mer!

Här står upptäckare Bo Thoor tillsammans med ett antal MOF:are en knapp halvtimme efter upptäckten. Platsen är “90-graderskurvan” nära Skå flygfält och Svartsjöviken