MOF’s Nyhetsbrev Nr. 4 2010

Då var det dags för mitt andra nyhetsbrev som blir betydligt kortare än det förra.
För er som inte har larm och kanske inte tittar på andra landskap så kan jag berätta att Sverige har fått en ny art för landet, nämligen en Sångsparv som blev infångad och ringmärkt på Nidingen i Halland, Http://Www.Artportalen.Se/Birds/Gallery_imageinfo.Asp?Imageid=214596 Arten håller normalt till i USA, Kanada och Mexico och är en mycket sällsynt gäst här i Europa.
Övrigt kan väl nämnas att det har legat/ligger ett högtryck öster om oss som trycker hit tättingar tex Busksångare, i Finland har det setts och hört en otrolig mängd. Här i veckan kom det ett larm om som uppmanade alla skådare att hålla öron och ögon öppna för Stäppsångare och Fältsångare, så det är ”bara” ut  slita.
Så går vi till det lokala och för många det viktigaste i detta brev, nämligen fåglarna runt omkring Mälaröarna.
MOF’s programpunkt den 29:e Maj drog kanske inte så många deltagare som ”vanligt” men dom så kom var mycket nöjda, evenemanget lockade totalt 5 deltagare, förmodligen så hade vädret en stor roll då det inte var så kul dagen innan och på morgonen så såg det heller inte så bra ut med mulet väder och lite duggregn. Dom 5 fick möjligheten att stå och lyssna i lugn och ro på tex Säv och Rörsångare och lära sig skilja på dessa två, 4 härmsångare hördes under rundan vilket får anses som mycket bra även om biotopen är helt rätt, en storlom hördes, en rördrom hördes med sitt speciella läte  ( som om du blåser luft ner i en tom flaska ). Ledare för dagens runda var Jan Björk.
Utifall att jag inte hinner få ut ett brev innan nästa program punkt så  passar jag på att flagga för det redan nu:
18:e Juni Mälaröarnas Nattsångare:
Janne Björk guidar till Mälaröarnas nattsångarlokaler. Med lite tur hittar vi vaktel, gräshoppssångare och kanske flodsångare. Vi besöker områden vid Eldgarnsö, Svartsjöviken och Menhammar. Detta evenemang blev spolierat förra året pga av regn och blåst men var mycket lyckat året innan.
Ledare: Jan Björk tel. 560 246 81
Tid och plats: Samling vid kommunhusets parkering kl. 21.00.
Detta är det sista evenemanget för våren och sommaren och nästa program punkt är inte förrens i slutet av Augusti.
Aktuella observationer mellan 22:a Maj och 4:e Juni:
Först en observation när jag har gått igenom obsarna på Svalan så kan jag konstatera att Mälaröarna har ingen observation av Bivråk ännu, har dom inte kommit eller har vi glömt att rapportera in dom ?Samma sak med tex Tornseglare, Svarthakedopping och Smådopping, jag vet att Tornseglarna var väldigt sena och att doppingarna har förmodligen haft en jättetuff vinter, personligen såg jag som mest 3 Svarthakedoppingar uppe i Bonadammen men inga Smådoppingar, sista gången när jag var där var i mitten på Maj och då såg jag ingen Svarthakedopping heller. Bonadammen har ju varit en säker häcklokal för både Svarthakedopping och Smådopping, vore trist om det inte blev så i år, så håll ögonen öppna ni som är där och tittar. En annan art som tyvärr verkar ha minskat är Lärkfalk.
Sädgås, 1 ex vid Kyrkpölen på Adelsö den 30/5, kan vara samma som var i Svartsjöviken under Sitt och Glo i början på Maj.
Årta, 1 par sågs i Kyrkpölen på Adelsö den 23/5 och 30/5, hanen sågs den 1/6 vilken kan indikera på en häckning
Svärta, 4 ex sträckte söderut vid Ekeby brygga den 23/5
Vaktel, 1 ex spelande från fågeltornsparkeringen i Svartsjöviken den 31/5 och 2/6, är förmodligen kvar i skrivande  stund.
Småfläckig Sumphöna, 23/5 – 1/6 1 ex utmed Svartsjö Kanal bör vara kvar i skrivande stund.
Kornknarr, 1 ex spelande strax väster om infarten till Landholmen den 30/5 och 31/5, är förhoppningsvis kvar i skrivande stund även om den har varit ganska trög enligt uppgift.
Mosnäppa, 1 ex Malmviks strandängar, rastade men tog höjd och drog norrut den 24/5
Hornuggla, 1-2 ex jagade i och runt Mastområdet på kvällen den 22/5 och 23/5, 1 unge hördes, vid Lindby på Adelsö den 29/5 och 30/5, 1 ex födosökande vid mastområdet den 1/6, den 3/6 hördes 2 + 1 ungar/unge vid och runt Lovö Kyrka vilket tyder på 2 häckningar, så totalt 3 häckningar, riktigt kul !!!
Gräshoppsångare, jag missade att få med denna art i mitt förra brev. Från Skarnholmens ängar den 13/5 då hela 3 ex hördes. 1 ex 23/5 vid avfarten till Iländaskär som ligger på väg ut mot Eldgarnsö. 1 ex sjungade, Väntholmsviken i närheten av Tufa Marin, 1 ex sjungades vid Lindby på Adelsö den 29/5 och 30/5, detta tyder på en ökning från tidigare år om jag inte misstar mig, också riktigt kul !!! Ingen i Menhammarsviken i år ?
Kärrsångare, 1 ex sjungade vid Sötvattenslabratoriet den 3/6
Trastsångare, 1 ex 22/5 vid Malmviks Strandängar som inte var på spelhumör utan ganska “trög” och “tråkig”, sågs även sitta i ett av träden i vassen. Den 24/5 hördes 1 ex sjunga i Helgö Kanal.
Rosenfink, 1 ex, hördes sjunga i Menhammarsviken den 22/5, 1 ex sjöng vid ifrån Iländavik den 26/5
Detta var allt för denna gång och som vanligt ber jag om ursäkt om jag missat någon art.
Mvh
Mikael ”TurboMicke” Nederman och övriga styrelsen.