Tydliga vinnare i 21:e vinterrallyt med 50 arter på en dag.
Liksom förra årets vinterrally hade vi flera kategorier i tävlingen. Förutom kommuntävlingen finns ö-kamp och EKO-kamp. Detta öppnade möjligheter att deltaga i tävlingen på lite olika sätt utifrån den egna ambitionsnivån.
Vädret var stundtals bitande söndagen den 10 januari när årets vinterrally gick av stapeln. Under några timmar föll det en del snö vilket gjorde att lagen fick kämpa för att ta sig fram. På grund av pandemin, så avslutade vi årets rally utan att samlas i kafét på Svartsjö slott. Det blev istället en kortare genomgång och resultatredovisning på parkeringen nedanför slottet.
Det var 7 lag som deltog, med stor variation av ambitionsnivå vad gäller tid samt var på öarna skådningen gjordes. Några av lagen nyttjade hela tidsutrymmet emedan några nyttjade den tiden som fanns tillgänglig under söndagen. Oavsett nerlagd tid gjorde alla lagen en helhjärtad insats med fighting-spirit.
Vinterrallyt brukar ge en indikation på hur läget är för de arter som besöker oss på vintern, såsom tex fjällvråk, salskrake och varfågel, vilka alla noterades i år.
Uppdelningen av Ekerö kommun, är gjord efter de naturliga linjer mellan öarna med visst stöd från sockenindelningen.
Illustration: Ekerö kommun, med uppdelning i ö-delarna
Topp-3 Resultat Vinterrally 2021:
EKO:
Vinnare: Lag Roger Månsson och Staffan Wolter, 34 arter
2:a: Team Pellets, Per Lönnborg, 30 arter
3:a: Lag En rapphöna, Gigi Sahlstrand, 24 arter
Ekerö-Munsö:
Vinnare: Lag Jan Wernerman, Carl Magnus Strömbeck, Urpo Könnömäki, 43 arter
2:a: Lag Kjell Häggvik, 39 arter
3:a: Lag Roger Månsson och Staffan Wolter, 34 arter
Färingsö:
Vinnare: Lag En rapphöna, Gigi Sahlstrand, 24 arter
2:a: Lag Siv och Torbjörn Rosén, 16 arter
3:a: Lag Gabriella Ekström, 2 arter
Lovö:
Vinnare: Lag Jan Wernerman, Carl Magnus Strömbeck, Urpo Könnömäki, 17 arter
Totalt Ekerö kommun:
Vinnare: Lag Jan Wernerman, Urpo Könnömäki, Carl Magnus Strömbeck, 50 arter
2:a: Lag Kjell Häggvik, 39 arter
3:or: Lag Roger Månsson och Staffan Wolter, 34 arter
Lag Siv och Torbjörn Rosén, 34 arter
Att notera är att det bästa total-resultat för ett lag blev 50 att jämföras med förra årets 49, dvs väldigt lika resultat men där vinnaren iår nådde ett ganska svårt målresultat.
Ö-kamp. Totalt för hela kommunen noterades 57 arter. Om man jämför kampen mellan öar så vann Ekerö-Munsö denna med 54 arter mot 33 för Färingsö, emedan Lovö samlade 17 arter. Inget lag valde att besöka kommunen i sin helhet, därvid noterades inga arter från Adelsö eller Björkö. Ett mycket starkt resultat är det samlade EKO resultatet på 47 arter. Flera av EKO-lagen lade ner ordentligt med energi på sin insats, med långa promenader. De enskilda EKO-lagen gjorde därför också starka insatser i de respektive ö-kamperna.
Följande är några lagnoteringar.
Lag Roger Månsson och Staffan Wolter.
Staffan & Roger promenerade drygt 1 mil i snöyran och EKO skådade. De träffade inte på något konkurrerande lag förrän de kom fram till Gällstaö badet, där de hann se lag JW hasta vidare. När de spanade över fjärden kunde de förutom fiskmåsar och gråtrut bla. se sångsvan, orm- och fjällvråk.
De hade fasan som en mycket trolig art på Gällstaö. Men det började mörkna och det visade sig inte vara så lätt. Efter att ha stannat till på obs platsen och fick Staffan frågan om han ser någon fasan och han kollade längt marken och i snåren utan att se någonting, Således bad Roger honom höja blicken upp i de närmaste träden och där satt dom som mörka skepnader herr och fru ”träd” fasan ca 5m upp i trädet och lugnt iakttog laget. En kul obs. När de satt och fikade sågs även en snabbt inflygande flock av minst 15 grönsiskor som slog sig ned i höga alträd bredvid och tjattrade högt och ljudligt på siskors vis. Lagets promenad blev lång ca 16800 steg enligt Staffans stegräknare.
Gabriella Ekström
Trots att Gabriella endast nyttjade sin morgonpromenad som sitt rally-bidrag (jobbade den dagen) så lyckades hon notera två knepiga arter; spillkråka och dubbeltrast.
Team Pellets, med Per Lönnborg.
Per promenerade 5 timmar med tub och kikare.
Anmärkningsvärt är tidiga observationer av bläsand och skrattmås. Det har hörts en del kattugglor dittills efter nyår och flera lag lyckades också höra kattuggla som sin första art för dagen.
Följande är artlistan för rallyt.
Gäss och änder: Kanadagås, knölsvan, sångsvan, gräsand, vigg, knipa, salskrake, storskrake och bläsand.
Höns: fasan och sothöna.
Doppingar: skäggdopping
Skarvar och storkfåglar: gråhäger och storskarv.
Rovfågel: duvhök, havsörn, fjällvråk och ormvråk.
Vitfågel (mås & trut): skrattmås, fiskmås och gråtrut.
Duvor: tamduva.
Ugglor: kattuggla.
Hackspettar: större hackspett, spillkråka och gröngöling.
Törnskator och kråkfågel: varfågel, nötskrika, skata, kaja, kråka och korp.
Övriga tättingar: sidensvans, svartmes, tofsmes, entita, blåmes, talgoxe, stjärtmes, kungsfågel, gärdsmyg, nötväcka, trädkrypare, koltrast, björktrast, dubbeltrast, rödhake, gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, stenknäck, domherre, grönfink, steglits, grönsiska och gulsparv.
Tabell: Alla kategorier.
Tack till alla deltagare, för genomförd vinterinventering och en god kamp.
Vid pennan
Kjell Häggvik