MOF sträckskådning från Mälarklippan

Igår var det dags för MOFs exkursion “Sträckskådning från Mälarklippan.” Det är visserligen inte på Mälaröarna, men från Mälarklippan i Blackeberg blickar vi ut över Mälaröarna.

Det är tidig uppgång som gäller, 4.00 ringde klockan och 4.30 satt jag i bilen på väg att hämta vår guide Nicklas Westermark. 8 deltagare slöt upp på Kvarnvikens båtklubbs parkering och sedan travade vi upp på berget till en svagt rosablå morgonhimmel och friska nordanvindar.

Det var ju såklart inte ideala vindförhållanden, men det är svårt att ha för stor flexibilitet när flera ska delta. Alla har ju andra planer och åtaganden att ta hänsyn till också.

Trots motvinden kom det en hel del fågel från söder. Vi hade mycket grågås, men även sädgås och kanadagås. En del sångsvan sträckte rakt över oss och såg snygga ut i det tidiga morgonljuset. 4+1 trana sträckte mot nordväst och bjöd på en del fototillfällen. VI hade flera havsörnar och många ormvråkar, en fjällvråk och en sparvhök. Riktigt många sånglärkor sträckte också förbi och Nicklas imponerade på alla genom att hitta trädlärkor över Lovön. Två råkor lösgjorde sig också från massan som är Lovöns mörka skogar och kom flygande mot oss med näbben lysande i morgonsolen.

I skogarna runt Mälarklippan flög större hack, grön- och gråsiska och många steglitser. Totalt sett en bra morgon, kylan till trots, och nu när fler lärt sig att hitta dit är det ju inget som hindrar att man åker dit själv en dag med bättre vindar. Varför inte imorgon tisdag tex då prognosen ser fantastisk ut.

Vid pennan
Gabriella Ekström

(Roger har tagit bilderna på havstrut, trana och skrattmås)