MOF Örnräkning lördag 29 februari 2020

MOF deltar årligen i Örnräkningen som initierats av Fältstationen Rördrommen i Eskilstuna och har pågått sedan år 2000.

Vi ingår i gruppen för Mälarområdet. Och vår uppgift är att räkna Örnar på norra Färingsö vid Grankulla Gårds brygga mellan kl. 10-12.

På samma sätt som övriga observationsplatser, rapporterade Urpo in våra Örnobservationer till fältstationen varje halvtimma. Således var alla skådare taggade för att vi skulle se så många örnar som möjligt under stipulerad tid, vilket gjorde det spännande.

I år deltog tretton personer och dagen inleddes med ett tätt snöfall när vi samlades i Tappström för vidare färd till Grankulla gård.  På vägen ut lättade det och väl framme var vädret lugnt och nederbördsfritt. I år var det som i motsats till föregående år ingen is på vattnet.

Foto Inger Könnömäki

Vi hade turen och skickligheten att se fem havsörnar under den utsatta tiden samt en havsörn vid halv tiotiden, totalt 6 örnobservationer blev det. Vilket var ett mycket bra resultat.

I övrigt sågs salskrakar, storskrakar, vigg, knipor, knölsvanar, sångsvanar, korpar, måsar, trutar, ringduvor, grågås samt att vi hörde nötväcka, större hackspett och gröngöling.

Vid pennan
Urpo Könnömäki