I vinterns MOF-program så valde vi att ha två innekvällar, med fritt val av teman. Vid det andra tillfället, den 12 februari 2020, så berättade Jan Wernerman om sin resa till Vietnam. Resan var en kombinerad fågel- och turistresa till södra Vietnam i regionen runt Ho Chi Minh City (fd Saigon) med Jans fru Suzanne. Fågelskådningsdelen av resan gick till Cat Tien National Park och Jan fick se en mångfald av ofattbart färgrika fåglar.
Vid denna innekväll så hade vi arrangerat så att vi kunde vara i Ekebyhovs slott. MOF är numera medlem i intresseföreningen vilket gör att vi kan få tillgång till slottets faciliteter, tex så är rummen i slottet utrustade med förnämliga bildskärmar. Denna gång blev det extra spännande då vi fick smyga in bakvägen, dvs inte via huvudentrén, utan på gaveln av slottet. Orsaken till detta är att det pågår filminspelning för tillfället, så de flesta av de ordinarie rummen nyttjades för detta. Spännande. Detta var dock inget hinder för oss utan vi kunde vara i biblioteket. Vi kunde också nyttja köket för att på så sätt bjuda på kaffe, te och fikabröd.
Jans berättelse innehöll reflektioner över planeringen (resan i december, dvs under början av torrperioden) och de praktiska frågorna, men givetvis med huvudfokus på alla fåglar som sågs. Skådningen i sig gick till på ungefär samma sätt som hemma, dvs man går längs väl valda rutter och lyssnar samt tittar, vilket också Jan är van vid. Jan hade valt att koncentrera skådningen till ett område för att minimera resor inne i Vietnam. Man kan som många fågelresebolag välja att resa runt i Vietnam om man vill.
Jan hade dock gjort research innan med hjälp av nätet (vietnambirding.com) och en fältguide som han var väldigt nöjd med (Lynx guiden: Birds of Vietnam, ISBN 9788416728107). Fältguiden hade även ett elektroniskt supplement som angav vilka fåglar som fanns i respektive park, vilket givetvis reducerar antalet alternativ när man försöker artbestämma.
Väl på plats vid Cat Tien National Park så valde Jan att nyttja en fågelskådningsguide Mr Vu Trong Duyen under de dagar som han var där, vilket visade sig var ett mycket lyckat val och väl värt pengarna. Jan menade att fältguiden och den hjälp han fick av sin personliga guide var en grundbult till det lyckade resultatet.
Guiden följde ett amerikanskt sätt att ”kryssa”, men skall se fågel inte bara höra. Jan såg 120 arter under dessa dagar. De fåglar som sågs var mestadels det vi skulle kalla tättingar eller marklevande fåglar som höns.
Vadare förekom inte lika mycket och rovfåglar var mer sparsamt i området. Jan visade bilder på de fåglar han sett men även bilder på sådant som finns i parken men som han missade. Som åhörare kan man konstatera att absoluta majoritet hade fantastiska färger, nästan overkliga. Jag och flera med mig såg ut som fågelholkar vart efter Jan bläddrade fram bilderna och berättade om olika trick för att få syn på dem.
Jan, som ju är en välkänd fågelskådarprofil på hemmaplan, gjorde några korta anekdoter om de olika arterna vilket gjorde fåglarna än mer levande.
Ganska många arter finns eller har artsläktingar på andra ställen som turister kan besöka. En lustighet som nämndes är det faktum att fåglarna även har svenska namn, vilket givetvis den vietnamesiska guiden inte kunde utan ha använde engelska och vetenskapliga (latin) namn. De svenska namn kan dock vara ganska underliga, men det var roligt att höra.
Efter avslutning smög vi alla ut ur slottet, släckte, låste och kunde konstatera att vi även hittar bland slottets skrymslen, vilket vi kommer att nytta av framöver.
Tack till Jan för ett inspirerande föredrag och tack till deltagarna för en trevlig kväll.
Vi ses i fält.
Vid pennan
Kjell Häggvik