Exkursion: Mälaröarnas nattsångare 2015-06-12

På fredagskvällen den 12e juni var vi elva MOF:are som begav oss ut för att lyssna på Mälaröarnas nattsångare. En helt ljuvlig kväll med värme i luften, svag vind och strålande sol vilket gjorde att vi hade magnifika förutsättningar för vår sena utflykt.

Efter att vi hade samlats vid Ekerö Kommunhus kl 21 så stuvade vi in oss i bilarna och åkte mot Eldgarnsö, vårt första planerade stopp.
Väl framme gick vi en bit ifrån parkeringen och kunde se ett par av fiskgjuse och lärkfalk på långt håll som jagade över ängarna i skymningen. Lite mer närgångna varelser var dock myggen så till tonerna ifrån taltrast, rödvingetrast, rörsångare och en svag strof från rördrommen gick vi tillbaka till bilarna.

Vi åkte vidare mot Skarnholmen där Linus kvällen innan hade hört gräshoppssångare. Vi blev glatt överraskade när vi väl kom på plats, fyra gräshoppssångare kunde höras ifrån vägen där vi stod!
Morkullan knorrade och gnisslade över oss och vissa ögonblick var det svårt att höra något annat än de tio-talet näktergalar som satt och sjöng i buskagen.
Urpo använde sin talang och retade upp en gök genom att imitera dess läte, och vips så lyfte göken från sitt revir och började flyga runt i grönskan omkring oss så att vi fick bra möjlighet att inte bara höra utan även se den. Som om resultatet vid Skarnholmen inte var bra nog fick vi även höra en svagt spelande vaktel.

Vår nästa anhalt blev precis intill Svartsjöviken där vi stannade en kort stund, vi placerade oss mitt emot fågeltornet på andra sidan vattnet och lyssnade efter kärrsångare.
Vi trodde först att vi skulle få åka därifrån utan att ha hört någonting men efter en stund började kärrsångaren sjunga, det var som att den först blev paralyserad av vår ankomst men började så sen sjunga klart och tydligt efter några minuters väntan.

Vår sista lokal för kvällen blev Lovö Kyrka där vi hade som mål att få se jagande hornuggla. Några av oss kom lite senare till anhalten för att vi fick syn på en kattuggla på en av lyktstolparna på vägen till kyrkan, så vi stannade en kort stund och observerade samt fotade den.
En häftig syn minst sagt. Klicka på bilden nedan!

Uggla_siluett

Hornugglorna har setts födosöka över ängarna i området kring Kyrkan tidigare och det finns förhoppningar om en eventuell häckning, men just den här kvällen var det inga ugglor som svepte över fälten trots att vi gick en bra bit längs vägen och sökte av fälten med våra kikare.
Trots att klockan närmade sig 01.00 så var det fortfarande värme i luften och himlens blåa färg gav ett vagt sken över markerna runt oss.
Tillslut började vi vandra tillbaka mot bilarna och precis innan exkursionen avslutades såg vi en stor fågel svepa förbi bakom Lovö Kyrka. Hornuggla, vem vet?

Till sist – en par bilder på nattsuddarna 🙂
Vid anteckningarna, Maria Strömberg

 

 

Midnattsuddarenattsuddare_2