Exkursion till Bonadammen, Laxsjön mm på Munsö 31/5

Vi var sex glada MOF:are som möttes upp denna tidiga söndagsmorgon och Bonadammen blev vår första anhalt på dagens exkursion på Munsö. Det var rejäl vind och fortfarande lite kyligt i luften så vi stannade bara en kort stund, men hann med att få fin obs på det stora antalet brunänder som håller till i dammen. Sothöna, vigg, sångsvan och svarthakedopping syntes och mängder av hussvalor, ladusvalor, backsvalor och tornseglare födosökte över vattnet.
Vi åkte vidare mot Lötens sandtag och där kunde vi snabbt lokalisera en backsvale-koloni i en av sandhögarna. En häftig syn var det att stå och se på när backsvalorna åkte in och ut ur sina bo-hålor.
Backsvalornas boning

Backsvalornas boning

Även törnskata och stenskvätta visade upp sig och precis när vi skulle lämna sandtaget fick Mats syn på två mindre strandpipare som spatserade omkring runt stenarna och vi kunde alla stå på nära håll och iaktta dem en kort stund.
Vi gick vidare längs vandringsleden och lyssnade på svarthätta, trädgårdssångare och svartmes som sjöng i träden ovanför oss.
Grönsångarens mynt-liknande drill hördes och plötsligt satt den där på en gren alldeles nära så att vi snabbt kunde få fram kikarna och spana in den lilla gulgröna fågeln ordentligt. Några av oss fick syn på en grå flugsnappare och gulsparven hördes sjunga sin karaktäristiska räkne-sång högt uppe i trädkronorna där vi gick.

Vi kom fram till vackra Laxsjön och satte oss ned för att fika.
Emellan prat och skratt kunde vi höra spillkråkan inifrån skogen och över sjön födosökte fisktärna, silltrut, gråtrut och en hel del storskarvar, tolv individer räknades de till.
Efter fika och vilostund i solen fortsatte vår vandring tillbaka mot bilarna, en fin promenad till sång av taltrast och näktergal. Precis när vi kom fram till parkeringen hörde Urpo en rödstjärt och kort därefter fick vi syn på den, en vacker hane sittandes uppe på ett ladu-tak.

5 av dagens deltagare roar sig vid  Laxsjön

5 av dagens deltagare roar sig vid Laxsjön

Innan exkursionen avslutades stannade vi återigen en kort stund vid Bonadammen där vi till vår stora glädje nu fick syn på två rörhönor, förhoppningsvis ett par som kan få till en häckning.
Smådopping hördes och sävsångaren visade villigt upp sig i sin sångflykt från vassen.
En fantastiskt trevlig morgon och förmiddag innehållandes både vackra vyer och fina fågel-obsar!
Vid “pennan”, Maria Strömberg
Kontroll av Ortolansparvspelaren gjordes också. Inget "napp" dock.

Kontroll av Ortolansparvspelaren gjordes också. Inget “napp” dock.