Hejsan fågelvänner,
Mitt namn är Mikael Nederman och jag har fått den stora äran att ta över nyhetsbrevet från Glenn Cornland som har gjort ett enastående jobb dom senaste åren med detta brev, jag ber om ursäkt att detta brev inte kommit ut förrens nu, den största anledningen, är att jag varit bortrest en hel del den sista tiden med mitt dagliga jobb. Nu har jag försökt sammanfatta dom roligaste arterna som passerat eller som finns i kommunen under April och större delen av Maj. Min målsättning är att försöka skriva detta nyhetsbrev vecko intervaller eller 2-veckors intervaller under högsäsong och om någon raritet besöker kommunen så ska jag försöka få ut ett extra brev. Vi kommer att skicka ut detta brev via mail ett tag till men kommer att övergå till att endast publicera brevet på vår hemsida, Http://Www.Mof-Ekero.Se/
Program händelser som varit:
Vårfåglar på Lovön den 2:a Maj lockade 12 deltagare och började som vanligt vid Mastområdet och avslutades vid Malmviks Strandängar och gruppen fick ihop 56 arter, roligaste arter denna dag var 1 Råka, 4 Ljungpipare vid Mastområdet och vid Malmvik Strandängar 1 rastande Svartsnäppa, 10-tal Gluttsnäppor, 1 Drillsnäppa, 1 Rödbena och dom obligatoriska Mindre Strandpiparna. Ledare var som vanligt Svenne Schulzberg.
MOFs sitt och glo den 9:e Maj visade upp en mulen dag till en början men blev bättre och bättre ju längre tiden led, tillställningen lockade c:a 10 deltagare och slutade med totalt 72 arter vilket får anses som ganska bra, roligaste arter denna dag var hela 14+1 Småspov, 1 Storspov, 1 sträckande Svartsnäppa, 5 Sträckande Gluttsnäppor, 1 Sädgås, Mälaröarnas första Lärkfalk för året som drog förbi och årets första Gök hördes. Självklart så ingick den nu obligatoriska och uppskattade korvgrillningen, dagens kock var Urpo Könnömäki. Ledare var Mikael Nederman och Glenn Cornland
Nästa planerade program punkt är den 29 maj då vi besöker Eldgarnsö
Naturreservatet Eldgarnsö ligger norr om Iländavik längst ut på Färingsö. Under våren är ädellövskogen som omgärdar öns åkermarker välbesökt av sångare. Förra året hördes Sommargyllingens flöjtande toner, så vem vet vad vi får höra när vi går längs stigen? Turen runt ön är cirka sex kilometer – häng med så långt du vill. Glöm inte fikat!!
Ledare: Detta har blivit ändrat så det kommer antagligen bli Jan Björk eller Urpo Könnömäki som leder detta.
Nedan följer observationerna mellan 1 April – 21 Maj i Ekerö kommun. Eftersom det har varit en hel del observationer så har jag tagit dom i artordning efter bästa förmåga och samtidigt ber jag om ursäkt utifall att jag missat någon art som bör ha varit i med i nedanstående lista och jag måste passa på att säga att vi på Mälaröarna är väldigt duktiga på att rapportera in arter vi sett till svalan så fortsätt med det.
Mindre Sångsvan, 2 adulta rastade 1/4-3/4 runt Svartsjöviken, då framför allt i närhetet av Fågeltornsparkeringen och Svartjö Kungsgård ( bilder kommer )
Bläsgås, 1 ex rastande vid Sjöängen vid Munsö 1/4, hela 9 ex rastande i Kyrkpölen på Adelsö den 11/4 och 1 ex sträckandes tillsammans med Sädgäss vid Svartsjö Kungsgård samma dag. 2 adulta rastande vid Menhammarsviken den 2/5 samt 3 ex sågs vid samma lokal 13/5
Tundrasädgås, minst 1ex ( 1-3 ex ) vid Fågeltornsparkeringen, Svartsjöviken 2/4
Årta 1 par har setts till och från mellan 30/4 och 2/5 i Menhammarsviken samt 1 hane i Svartsjö Dämme den 25/4
Gravand 1 hane, rastade kort i Svartsjö Dämme den 11/5
En hel del Småskrake har setts i kommunen mellan 17/4 och 20/5, då framförallt vid Rastaholm och området däromkring, Menhammarsviken och Eldgarnsö, vilket kan eventuellt peka på en eller flera häckningar i kommunen, så håll ögonen öppna.
Alfågel 2 ex hane rastande på Mörbyfjärden den 19/5 och 1 ex hona i Malmvikssjön den 18-19/5
Sjöorre 1 ex den 1/5 vid Sättra på Adelsö
Svärta 4 ex rastande på Södra Björkfjärden den 25/4 samt 1 ex Sträckande Norr vid Menhammarsviken den 30/4
Ejder 1 par rastade vid Rastaholm den 13/5
Pilgrimsfalk 1 ex förbiflygande vid Malmviks Strandängar den 19/4 och en hona flög förbi Skå kyrka den 18/5
Tornfalks paret ser ut att häcka i södra delen av Svartsjöviken i år igen, försök att hålla koll på dom så att vi får antalet utflugna ungar.
Småfläcking sumphöna, 2 ex vid Svartsjö kanal på anstaltsidan den 20/5. dessa bör kunna vara kvar i skrivande stund.
Gott om vadare i kommunen den 2/5 med tex 1 Dvärgbeckasin, 17 Gluttsnäppor, 2 Svartsnäppor, C:a 125 Grönbenor, 4 Brushanar, 4 Rödbena och 3 Mindre Strandpipare vid Malmviks Strandängar.
Kommunens 4:e Roskarl sträckte norrut vid Fågeltornet Svartsjöviken den 2/5
Mindre Stranpipare, upp till 7 ex sedda vid Malmvik Strandängar vilket tyder på 3-4 häckningar, förra året så häckade minst 3 par vilket så det ser ut som vi får ett liknande år.
En förhållandevis stor flock Ljungpipare rastande vid fågeltornet Svartsjöviken mellan 1/5 och 8/5 med som mest 76 ex, Detta är den 10:e största inrapporterade flocken sedan 1980 på Mälarörna. ( Det finns en rapport om 170 ex den 3/5 i år men jag har inte lyckats få tag på observatören för en konfirmering om antalet, så om rapportören ser detta så hör gärna av dig till mig eller någon i styrelsen )
Mosnäppa 2 ex sågs den 13/5 och minst 1 ex kvar vid Malmviks Strandängar i skrivande stund, dvs 21/5
Småspov rastande vid Fågeltornet i Svartsjöviken, 6/5 och 1 ex Sträckte 30/4, hela 12 ex sträckte förbi Menhammarsviken den 9/5 och hela 14 + 1 ex vid Svartsjöviken samma dag ( Sitt och Glo ), 2 ex Malmviks strandängar samma dag samt 1 ex vid Malmvik den 11/5, detta är en otroligt bra års siffra för Mälaröarna, som ett exempel så sågs endast 2 ex 2009 och 4 ex 2008.
Dvärgbeckasin 1 ex Lovö Kyrkängar 2/4, 2 ex Fågeltornet Svartsjöviken 14/4, 1 ex Malmviks Strandängar den 2/5 och 1 ex spelande i dom sydvästra delarna den 13/5
Dubbelbeckasin 11-12/5, minst 1 eventuellt 2 spelande vid Fågeltornet i Svartsjöviken
Dvärgmås 2 ad sträckande förbi Väntholmsviken 2/5, och 2 ungfåglar vid Menhammar samma dag och hela 7 ex vid Ekerö Kyrka den 8/5.
Skräntärna, 1-3 ex vid Malmvik Strandängar mellan 1/5 och 13/5
Gott om föristräckande och rastande Silvertärnor den 8/5 med över totalt 20 ex, till skillnad mot förra året då endast totalt 5 ex sågs under året.
Jorduggla 1 ex förbiflygande i södra delen av Svartsjöviken den 18/4
Hornuggla 1 ex spelande vid Torslunda den 5/4 och 1-2 ex födosökande vid mastomårdet den 19/5 och 21/5, häckning i området i år igen ?
Trastsångare 1 ex sjungandes den 21/5 i Väntholmsviken, mer exakt mellan Kronhagen och Ängsgården bör vara kvar i skrivande stund.
Ringtrast, 1-2 hane, 1 hona vid Kumla By 21/4 – 25/4, 1 honfärgad vid Torslunda 26/4 samt en hane vid Lovö Kyrka den 29/4 med andra ord ett otroligt bra Ringstrast år för Mälaröarna. Senaste inrapporterade observationen är från 2006.
Svartkråka, sågs den 14/5 vid Mastområdet, denna svarta släkting till vår vanliga grå är inte särskilt vanlig på Mälaröarna, endast 8 inrapporterade och dom flesta är runt Lovö Kyrka. Notera att denna släkting inte räknas som en egen art i Sverige.
Råka, 1 ex Östra delen av Svartsjöviken den 3/4, 1 ex Mastområdet 20/4, 2 ex Svartsjö Kungsgård 24/4, 1 ex vid Helgö kanal den 25/4, 2 ex rastande 1/5 och 1 ex kvar den 2/5 vid Mastområdet samt 2 ex ( en adult och en 2k ) vid Lovö Kyrka med omnejd den 13/5-14/5
——————-
Arter som man bör hålla ögonen öppna för den närmaste tiden är tex alla småvadare ( Kärr-, Mo- ( redan sedd vid Malmvik ), Små-, Myrsnäppa, Smalnäbbad Simsnäppa, Fjällpipare ( dock har nog dom flesta dragit förbi men man vet aldrig ) samt kanske lite roliga nattsångarna framåt Juni, ska vi tex få en Flodsångare i år igen ? Varför inte en Busksångare eller en Vassångare ?
Vadarna lär dock dra förbi ganska snabbt då dom har bråttom norrut till sina häckplatser så det gäller att vara på alerten, alternativt vänta då dom kommer tillbaka i slutet på Juli och framåt.
TIPS: Som det ser ut vid Malmviks strandängar just nu så tror jag att det finns goda möjligheter att få dom 4 snäppor och annat skoj som jag nämnt, förhoppningsvis ser inbjudande för rastande fåglar.
Jag har inte personligen varit uppe vid Kyrkpölen på Adelsö men om det ser ut som det gjorde förra året så ar det också en mycket bra vadar lokal.
Bra nattsångar lokaler är ju självklart Svartsjöviken, Menhammarsviken ( brukar ha minst en Gräshoppssångare sjungades varje år ) och Mastområdet ( Kärrsångare, Gräshoppssångare, Kornknarr etc ), men jag vill även flagga för Helgö Kanal ( Flodsångare förra året ), Eldgarnsö, fina buskar och snår på vägen ut några mindre kända lokaler för en del är tex Älvnäsviken, ligger mellan Älvnäs och Tranholmen ( Gräshoppssångare och Kärrsångare ), Bredablick, då framför allt viken som går in där kan dra till sig något spännade ( Kärrsångare och Trastsångare förra året ) samt Fladen på Munsö, det är viken som går in efter att ni passerat Kärsö Gård.
Sist men inte minst, glöm inte att rapportera in alla Bruna Kärrhökar som ses eftersom det är 2010 riks inventeringsart samt om ni har några bra bilder eller historier på/om fåglar skicka dom gärna till Forsberggoran@Hotmail.Com
Självklart om ni har några förslag eller synpunkter på nyhetsbrevet så hör gärna av er, antingen via telefon eller via min hotmail Blind1_guardian@Hotmail.Com
Tack och på återseende önskar
Mikael ”TurboMicke” Nederman och övriga styrelsen.