MOF’s Nyhetsbrev Nr. 2 2010

Det har varit tyst från mig på ett bra tag. Jag har haft fullt upp med allt möjligt diverse + fågelrapporten till Fåglar på Mälaröarna 2009. FpM är färdig och, om tryckningen går smärtfritt, kommer den att delas ut på årsmötet den 25 mars. Och somvanligt får ni som varit medlemmar förra året och som inte kan delta på årsmötet den hemskickad tillsammans med inbetalningskort för årsavgiften 2010.

Årsmöte
Torsdagen den 25 mars kallar MOF till ordinarie årsmöte. Förutom årsmötesförhandlingar bjuds det på fika och bildvisning av Göran Forsberg.
Tid: 19.00
Ansvarig: Urpo Könnömäki Tel. 560 206 91 alt. 070-236 56 64
Plats: Ekuddens föreningslokal, Ekuddsvägen 12  Baksidan.
P-platser vid Ekebyhovskyrkan

Observationerna:
Så saaakta börjar det att våras i markerna. Mediandatum för vårens ankomst (medeltemperatur på över 0 till +10 grader Celsius 7 dagar i rad) i Stockholmsregionen är runt den 23 mars.

Årets första observation av tofsvipa var en försigkommen eller snarare bortkommen vipa som sträckte norrut över isvidderna vid Prästvik den 3 mars. Både ringduvor och skogsduvor har så sakterliga sipprat in söderifrån över öarna de senaste två veckorna och igår onsdag sågs de första grågässen vid Svartsjöviken. Ännu har ingen sånglärka setts, vad jag vet, men det lär vara en tidsfråga innan den är här och till helgen så bör de första ha anlänt.

En ovanligt tidig observation av en stenfalk gjordes vid Brostugan på Kärsön den 2/3 och kvällen innan sågs en pärluggla sitta på Rörbyvägen, Lovön med något sorts byte i klorna.

Två råkor siktades vid Svartsjöviken igår 17/3 och från Älby rapporteras idag att de första stararna varit framme och kollat in holkarna på Nyponvägen.

Med de här raderna med antydan om vår får jag tacka för mig, eftersom det här nyhetsbrevet kommer att bli det sista som jag författar. Under ett antal år har jag, med jämna och oregelbundan mellanrum, skrivit föreningens nyhetsbrev samt haft ansvar för fågelrapporten i FpM. Jag känner att nu räcker det för min del och har därför beslutat att lämna mitt uppdrag i MOFs styrelse. Jag vill här tacka alla som matat Svalan full med härliga obsar, obsar som jag sedan använt när jag skrivit nyhetsbreven.

Fortsätt att rapportera in era fågelobservationer på Svalan som ni gjort hittils! Och framförallt ge er ut och möt våren och fågelrikedommen på Mälaröarna.

Vi ses där ute.

Hälsningar från Mälaröarnas ornitologiska förening och Glenn