Svartsjö dämme på 14:e plats

Skådarna i tornet vid Svartsjö dämme kom med sina 80 arter på en delad 14:e plats i helgens Fågeltornskamp – om man ser till tornen i Sverige. Finland vann i helhet stort även detta år. Det allra vassaste tornet är det i Hangö, som ligger på den sydligaste delen av det finska fastlandet. Här kom man upp i hela 115 arter. Det bästa svenska laget stod i Stockviken på Gotland och kammade ihop 100 arter jämnt.

80 arter i Svartsjöviken är ett bra resultat jämfört med tidigare år. Höjdpunkterna blev, förutom kommunårskryss på arter som lärkfalk och tornseglare, en sträckande storlom och en råka. Tyngre arter som till exempel röd glada och ägretthäger, som har dykt upp under Fågeltornskampen/Sitt och Glo tidigare på Ekerö, lyste dessvärre med sin frånvaro. Trots detta var deltagarna mycket nöjda och kunde efter många timmar i tornet (och i solen!) få sig lite välförtjänt vila.

Läs SOF:s sammanställning från kampen här: http://www.sofnet.org/ (nyheten från 5 maj). I den finns vi också med på bild!

Foton:
Fågeltornet och ett par av dagens kämpar förevigades av Signe Hagerman.
Nöjda deltagare efter slutspurten fotades av Glenn Cornland. Deltagarna Gigi Sahlstrand, Jan Björk och Signe Hagerman visar stolta upp artlistan. (Notera att vi först räknade till 77 arter. Ännu stoltare blev vi när vi insåg att vi missat att bocka av tre arter!)