EKO resultat 31 Augusti 2020

Augusti är till ända och därmed har ligger de traditionella sommarmånaderna bakom oss. Vi har haft några riktiga högsommar-perioder med ordentlig värme, samtidigt med torka. Däremellan några förhållandevis korta regnperioder. Vi har därför haft goda chanser att promenera och cykla. Uppsvinget med EKO-skådning håller i sig och jag konstaterar att vi har noterat många nya arter på våra listor. 

Totala antalet observationer ligger på ca 24.000 hittills i år, varav 25% är EKO-obsar. Totalsiffran är hög och ungefär lika stor som vi hade förra året redan nu. Även antalet arter så här långt är väldigt högt. Man får gå tillbaka till 2012 för att hitta en årssiffra som är högre och gå tillbaka till rekordåret 2008 för att hitta en notering som är så omfattande vid den här tidpunkten. 2008 var det år som Mikael Nederman nådde 200 arter på ett år. Så med tre månader och ett höststräck framför oss ser det riktigt spännande och lovande ut.

För egen del har jag tagit mig en andra tur hemifrån Ekerö Sommarstad till Svartsjö under sommarperioden. Första gången noterade jag visserligen en massa arter men samtidigt för mycket motvind och att det gick sanslöst trögt. Nybörjarmisstag att inte pumpa däcken stenhårt, vilket jag gjorde den andra gången. Då rullade cykeln mycket lättare även om jag också denna gång kördes om av både gamla och unga; sportiga och mer bekväma typer. 

I skrivande stund har det noterats 197 arter på Ekerö. EKO-teamet sammantaget är uppe i 171 arter och det finns utrymme för en rad spännande arter att fylla på med de kommande månaderna.

Här är EKO-arter som tillkommit sedan 22 juni … röd glada, kustpipare, rödspov, spovsnäppa, kärrsnäppa, svartsnäppa, nötkråka och blåhake.
Här är EKO listan som den ser ut just nu

Gigi Sahlstrand 151
Gabriella Ekström 142
Glenn Cornland 131
Per Lönnborg 123
Jan Wernerman 105
Roger Månsson 104
Marianne Dannbeck 102
Tobias Björk 100
Carl Magnus Strömbeck 99
Agneta Sundkvist, Hans Andersson 99
S Schröder 95
Kjell Häggvik 93
Christian Lagström 79
Ulf Nilsson 58
Martin Svensson 51
Staffan Wolter 40
Bo Thoor 9
Magnus Edberg 4

Tack till alla flitiga EKO-skådare.
Kjell Häggvik
Vi ses i fält