Dubbeltrast ny art på MOF-loggan

Den ryttlande tornfalk som prytt MOF:s logga ända sedan starten 2000 får nu ge plats åt en ny art – dubbeltrasten. Numera häckar nämligen tornfalken bara undantagsvis på Mälaröarna och passar mindre bra som symbolart. Den gamla loggan har dessutom bara funnits i svartvitt tryck och nu var tiden mogen till modernisering med en färgdekal.

Att tornfalken minskat kan bero på den starka duvhökstammen. En sittande tornfalk är ett lätt byte för en duvhök. Falken klarar sig bättre i slättbygder med mindre träddungar där duvhöken inte trivs så bra.

Men vilken ny art var då mer lämplig som karaktärsfågel? Den enda art som vintertid bara kan kryssas på Mälaröarna är dubbeltrasten. Orsaken är att det finns stora mistelbestånd här hos oss. Mistelbären utgör en så säker vinterföda att dubbeltrasten vågar lita på den och övervintrar här. Detta är tämligen unikt – det finns bara några få platser vid Mälaren där detta kan ske.

En dubbeltrast i en mistel borde alltså bli en lämplig, och fin, dekal. Illustratören Nisse Forshed målade ett underlag till en dekal och loggan blev klar från tryckeriet i slutet av januari 2014. Diameter är 9 cm och passar bra både för bil och för tub! Kontakta Urpo Könnömäki om du vill köpa! Priset är 10 kronor.