Möt svartpannad törnskata – ny art på Ekerö!

Foto: Gigi Sahlstrand

Sedan mitten av juni kan  Ekerö kommun stoltsera med en ny art – svartpannad törnskata. Den upptäcktes av Gigi S. på kvällen den 17/6. Här är Gigis egna (något nedkortade) ord från upptäckten:

“Efter StOFs (Stockholms Ornitologerna) styrelsemöte på kvällen tog jag svängen ut på Lovö på vägen hem. Hoppades på en kornknarr som hade rapporterats. Vid Berga gård såg jag något svartvit komma flygande – upp med kikaren – VA!? Är det en svartpannad törnskata?? Hela magkänslan skriker JAA men har mörkret emot mig och endast handkikare. Men efter sett den röra sig bland träden ett tag blir jag säker. Mörkret kom och ingen annan hann se den men i morse hittades den fint hoppande i hästhagarna. Blev det någon kornknarr? Nä, men det gjorde inte så mycket …….”

Svartpannad törnskata är i boken Fågelguiden klassad ” T* ” vilket betyder: “Tillfällig gäst i inte obetydligt antal; häckning ej eller bara undantagsvis konstaterad“. En snbbsökning på Svalan tycks visa på en handfull observationer av arten i Sverige 2014.  Den kan lätt förväxlas med varfågel men skiljs förutom storleken (något mindre) på sin svarta panna och framhjässa. Nästan som en ögonbindel 🙂

Förmodligen, när detta skrives (3/7), är vår “bandit” troligen fortfarande kvar på samma ställe där den upptäcktes: Berga Gårds hästhagar som ligger några hundra meter ifrån Lovö kyrka. Fram till dags dato har över 100 personer varit och besökt vår svartpannade vän på Lovön!