Exkursion Svartsjöviken mm 25/4

Tolv morgonpigga deltagare var vi under lördagens exkursion och vårt första stopp blev vid Vallen intill Dämmets nyrestaurerade våtmarker. Ett femtiotal krickor lyfte i och med vår ankomst och enkelbeckasinerna var i full gång med både spel och sång. Vi gick vidare mot Dämmets fågeltorn och passande nog satt där en stenskvätta och sjöng på en av stenarna framför tornet. Där uppifrån kunde vi bland annat se skedand, skogssnäppa och en rödbena som poserade fint intill vattnet.
Ett silltrut-par rastade på flotten och över oss flög storskarv, ängspiplärka, sävsparv och ett stort antal skrattmåsar.
Vi begav oss vidare bort mot slottsparken och hade siktet inställt på fågeltornet i Svartsjöviken. På vägen kunde vi se den majestätiska havsörnen glida över åkrarna, tätt följd av en ormvråk som nog inte uppskattade synen av örnen lika mycket som vi skådare gjorde.
Svartsjo_20150425_02
Uppe i fågeltornet spanade vi bort mot den södra delen av viken där vi på långt håll fick syn på årets första gluttsnäppa. Tre brushanar gjorde den sällskap som vi lite senare även fick se flyga över oss precis samtidigt som ett par trumpetande tranor kom flygande från mötande håll. Andra arter vi fick förmånen att se ifrån tornet var tofsvipa, sånglärka, sädesärla, brun kärrhök och två råkor på håll i norr.
Efter lite väl förtjänat fika var det dags att packa ihop och på vägen tillbaka till slottsparkeringen kunde vi skymta fiskgjusen som födosökte över vassen. Rödhake och grönfink sjöng under promenaden och precis innan vi satte oss i bilarna för hemfärd upptäckte Urpo tre nyanlända fisktärnor i viken intill parkeringen. En fin avslutning på en lärorik och trevlig exkursion med cirka fyrtio sedda fågelarter! 🙂
Vid “pennan”,
/Maria S