Vinnare: ”Team Menhammar” Foto: Roger Månsson
2018 års nordiska Fågeltornskamp, ”Battle of Towers”, mellan torn huvudsakligen i Finland och Sverige, gick av stapeln lördagen den 5 maj mellan kl 5.00 och 13.00. Från Mälaröarna deltog både Skytteholmstornet vid Menhammarsviken och Svartsjö dämme.
Dagen för årets kamp bjöd på fint väder, visserligen var det kyligt på morgonen innan solen värmde. Men som dagen utvecklade sig blev det en härligt solig vårdag.
Finland har år efter år besegrat de svenske och 2018 tågade de man-ur-huse, kan man tro, då de bemannade 340 torn och vinnande torn samlade ihop 116 arter.
I Sverige vanns fågeltornskampen av Södra Lunden-tornet i Ottenby som fick ihop 108 arter. På Öland hade man fantastiskt väder och bra med sjöfågel. På plats var både barn och vuxna.
Traditionen på Mälaröarna bjuder att även vi samlas till denna kamp, ävenså i år. I Skytteholmstornet vid Menhammar kämpade 3-6 personer, med Jan Wernerman som ledare och på plattformen vid Svartsjö dämme var man som mest 9 personer, med Christian Lagström som ledare.
Våra torn fick följande resultat: Skytteholm 77 arter (27:a i Sverige och 3:a i länet) och Svartsjö dämme 75 (29:a i Sverige och 4:a i länet). För Skytteholm är detta ett rekordresultat och dessutom första gången som tornet vid Menhammarsviken gör ett bättre resultat än Svartsjövikens plattform.
”Team Svartsjö” försöker få in några sista kryss Foto: Per Lönnborg
Team Svartsjö:s krysslista efter ”fulltid”
Förutsättningarna i år var att det varit kyligt långt in på våren, men att värmen kom till slut. Vattnet i Mälaren har varit ovanligt högt under en lång period, vilket även inneburit att dämmet haft en ”ogynnsamt” hög vattennivå. De väsentliga skillnader mellan våra två torn är att endast Svartsjö dämme har en verklig potential för vadare emedan förutsättningarna för Skytteholmstornet är bättre för tättingar och sångare.
Framgången för Skytteholm grundlades troligen redan första timmen då 48 arter kunde noteras, vilket ger en mycket bra start. Dessutom fick laget en bra extra skjuss mellan kl 8-9 då ett antal extra arter kunde räknas in. Sista timmen gav dock ingen ny art. Mest spektakulära observationen blev en flygande rördrom.
Svartsjö dämme fick en stilla och klar inledning på morgonen. Fortsatt kall NV vind som höll temperaturen nere trots en strålande sol. Redan vid start hade laget sex ladusvalor och en backsvala rastande på ledningen strax bredvid tornet. Höjdpunkterna för dagen blev den storlom som sträcker förbi oss åt N samt otaliga observationer av paret brun kärrhök som har revir i området. De båda fåglarna sågs spelflyga för varandra och samla bomaterial.
Unika arter för Menhammar var blå kärrhök, bläsand, duvhök, gröngöling, gärdsmyg, göktyta, rödhake, rödstjärt, svarthätta, svartvit flugsnappare, taltrast samt ärtsångare.
Unika arter för Svartsjö dämme var gråsparv, ljungpipare, lärkfalk, mindre korsnäbb, råka, skedand, stenskvätta, storlom, svartsnäppa och tamduva.
Bra kämpainsats från båda lagen och härligt att MOF kan hålla igång traditionen att vi deltar årligen och därmed sätter Mälaröarna på kartan.
Vid pennan
Kjell Häggvik
Andra plats: Team Svartsjö Foto: Per Lönnborg